Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Всеки човек над 60 години трябва да пие този сок за сваляне на холестерола

10 юли 2024, 14:24 часа

Балансираната диета може да ви предпази от много здравословни проблеми, включително и от тези, свързани с високи нива на холестерол. Някои храни обаче са особено полезни за организма. Особено сокът, приготвен от един плод, помага за намаляване нивото на "лошия" холестерол в кръвта и стабилизиране на кръвното налягане.

Сок от череши за сваляне на холестерола 

Богат на полифеноли, черешовият също така значително намалява рисковете от инсулт и инфаркт. Проучване на учени от университета в Делауеър в САЩ установи, че 2 чаши сок от череши на ден правят истински чудеса.

Този зеленчук сваля лошия холестерол - яжте го сутрин и вечер

Участниците в експеримента на възраст от 65 до 80 години пият 480 мл черешов сок дневно в продължение на 12 седмици. През това време нивото на "лошия холестерол" или LDL (липопротеините с ниска плътност) намалява с 11%.

Освен това черешовият сок е нискокалорична напитка с ниско съдържание на захар, така че няма ефект върху телесното тегло на участниците или нивата на инсулин.

Според водещия изследовател и диетолог д-р Шо Чинг Чай сокът от череши може да бъде добро допълнение към диета, която насърчава здравето на сърдечно-съдовата система.

Важно е да се отбележи, че сокът, който участниците в проучването са консумирали, е от тръпчивия сорт череши Монтморенси, а не от сладки череши.

„Чаша тръпчив сок от череши два пъти на ден може лесно да се включи в здравословна диета“, споделя д-р Чай.

Други ползи от черешовия сок

Полезните свойства на този сок се обясняват с уникалния му състав: той е богат на флавоноиди, хлорогенни киселини, фолати, витамин С, калий, магнезий и други микроелементи. Този сок е особено полезен при хипертония, широко разпространено заболяване, което провокира много други здравословни проблеми, включително развитие на сърдечно-съдови заболявания, хронични бъбречни заболявания и дори сенилна деменция.

Изследване, проведено от учени от университета Нортумбрия (Великобритания), доказва, че пиенето на сок от череши помага за понижаване на кръвното налягане и има положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове. В проучванията участват мъже с ранен стадий на хипертония, които са разделени на две групи. Първата група е консумирала чаша разтворен сок от череши, а контролната група е приемала плацебо. Кръвното налягане и други телесни параметри на участниците в експеримента са измерени 1, 2, 3, 5 и 8 часа след консумацията на напитката. Резултатите показват, че през първите два часа след пиенето на този сок се наблюдава повишаване на концентрацията на полифеноли в кръвта, а три часа след пиенето на напитката кръвното налягане на пациентите намалява средно със 7 мерни единици.

Специалистите обясняват това с факта, че антиоксидантните свойства на полифенолите (включително катехини и кверцетин) и антоцианините, на които е богат черешовият сок, имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и спомагат за подобряване на състоянието на пациенти с начален стадий на хипертония.

Това е най-полезният зеленчук за сърцето и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес