Любовта към чашката с алкохол в по-зряла възраст може да ви докара деменция

21971
Любовта към чашката с алкохол в по-зряла възраст може да ви докара деменция
Снимка: iStock

Различни фактори могат да повлияят на количеството алкохол, което пиете, по специални поводи и за настроение. Въпреки това, според цитирани от британския вестник Express нови данни, появата на алкохолна зависимост с възрастта може да е симптом за деменция.

Докато най-известните признаци на това дегенеративно състояние на мозъка вероятно са предупредителни знаци, включително проблеми с паметта или промени в настроението, деменцията може да се прояви и в някои навици в начина на живот, като например пиене на алкохол. Това са резултатите от проучване, публикувано в авторитетното медицинско списание Journal of Alzheimer's Disease, посветено основно на болестта на Алцхаймер.

Докато злоупотребата с алкохол през целия живот е добре известен рисков фактор за деменция, когато човек стане пристрастен към алкохола по-късно в живота, също може да играе роля.

Авторите на изследването обясняват, че ако човек започне да употребява прекомерни количества алкохол с възрастта, това може да е признак за начало на деменция.

Група учени са изследвали 1519 пациенти, които са били диагностицирани с неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер. Те установяват, че 2,2% от пациентите страдат от така наречения алкохолизъм в напреднала възраст. Изследователите определят това състояние като пиене на нездравословни количества алкохол на възраст над 40 години.

Въз основа на констатациите изследователите свързват алкохолната зависимост с определени неврологични заболявания.

Водещият автор на изследването Жорж Наасан коментира: "Открихме, че алкохолната зависимост, ако се прояви към 40 г., може да е първият признак на основно неврологично заболяване. Въпреки че е важно да се идентифицират социални фактори, които могат да доведат до злоупотреба с алкохол, като пенсиониране, самота или загуба на доходи/роднини/жилище, нашите открития трябва да бъдат основата за здравните специалисти да спрат постоянно да приписват алкохолната зависимост на тези причини".

Авторите на изследването заключават, че появата на пристрастяване към алкохола в по-напреднала възраст трябва да бъде причина за клинично изследване за наличие на невродегенеративен процес Както отбелязват авторите на изследването, това е особено важно, тъй като поради късно диагностициране и ненавременно лечение може да се влоши състоянието на пациента и да възникнат трудности с лечението.

Моника Васерман, медицински директор на Olio Lusso, добави: "Според резултатите от проучване, проведено от IOS press, по-възрастният алкохолизъм е по-чест при пациенти с поведенчески вариант на фронтотемпорална деменция (bvFTD)".

Според Британската национална здравна служба (NHS) този тип деменция се счита за "атипична" и причинява проблеми с поведението и говора.

Фронтотепоралната деменция засяга предните и страничните области на мозъка, известни също като челен и темпорален лоб.

"Авторите на изследването предположиха, че това невродегенеративно разстройство засяга частите от мозъка, отговорни за обработката на сигнали в импулсния контрол и поведението, което допринася за склонността към злоупотреба с алкохол", каза още Васерман. Тя обясни, че този симптом може да се появи при пациенти с фронтотемпорална деменция още на 40-годишна възраст.

Според Васерман максималната възраст, на която може да се появи пристрастяване към алкохола, е 65 години.

Какви са първите признаци на деменция?

Други предупредителни признаци на деменция включват следното:

Лекари: Ако сте над 60 години, НЕ правете това

За да поддържате здравето си дълго време, следвайте тези препоръки на лекарите, които обясняват какво не трябва да правят хората над 60...

• Безразсъдно харчене на пари

• Загуба на инициатива

• Пренебрегване на стандартите за лична хигиена, небрежност

• Намален интерес към личните взаимоотношения, работа и хобита

• Тенденцията да се събират и съхраняват ненужни неща (патологично натрупване)

Тези 4 храни увеличават риска от деменция

Деменцията - общ термин за симптоми, свързани с упадък на мозъчната дейност. Последните изследвания хвърлят светлина върху ролята на д...

• Импулсивна лакомия

• Промени в настроението

Въпреки че понастоящем няма лечение за деменция, ранната диагностика може да помогне за забавяне на прогресията на заболяването в някои случаи. Ето защо, ако се появят признаци на деменция, трябва да се консултирате със своя лекар.

ОЩЕ: Този витамин намалява риска от деменция

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com