Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магнезий - какво ще се случи, ако прекалите с него

02 април 2024, 06:45 часа

Магнезият е четвъртият най-разпространен в човешкото тяломинерал след калций, калий и желязо. Той участва в най-важните биохимични процеси и се намира в много органи. Следователно неговият дефицит е опасен за всички органи и системи на тялото. Но излишъкът му е не по-малко опасен - хипермагнезиемия.

Хипермагнезиемия - излишък от магнезий

При тази патология се наблюдава повишаване на стойността на микроелемента в кръвната плазма до 1,1 mmol / l и по-висока. Отчитане от 1,5 mmol/l или повече е патология и се проявява със симптоми като:

  • загуба на координация на тялото и мускулна слабост;
  • апатия и сънливост;
  • суха кожа, зачервяване;
  • юсуха коса и лигавици в устата;
  • ниска сърдечна честота;
  • диария, гадене, повръщане и в резултат на това дехидратация.

Магнезий - колко време трябва да се пие

Ако излишъкът от Mg достигне 2,5 mmol/l, тогава признаците на заболяването се влошават и възниква нарушение на сърдечния ритъм, което може да се диагностицира с помощта на ЕКГ, пише изданието The Health Site.

Когато концентрацията на микроелемента достигне 5 mmol / l или повече, симптомите на заболяването се засилват още повече, по-специално работата на сърцето се отслабва. Рефлексите в сухожилията също се променят и мускулната активност отслабва. Съществува риск от развитие на кислороден глад, дихателна дисфункция и сърдечна недостатъчност.

Такава висока концентрация на минерала в кръвната плазма, като 7,5 mmol/l или повече, причинява забавяне и често инхибиране на нервните и мускулните рефлекси, а в някои случаи и сърдечен арест.

Причини за излишък на магнезий в организма

Хипермагнезиемията е доста рядко състояние на тялото. Mg не е токсично вещество, но повишеното му съдържание може да доведе до катастрофални последици.

Нормалната концентрация на минерала в човешкото тяло се поддържа от три фактора:

  • приемане на веществото отвън, тоест с вода, храна и чрез приема на специализирани витаминни и минерални комплекси;
  • усвояване на елемента от червата;
  • стабилно функциониране на бъбреците, които допринасят за отделянето на излишните елементи в урината.

Излишъкът от магнезий е опасен поради способността му да се натрупва в органи като сърцето, костите, белите дробове, кожата и да повлияе негативно на функционирането им.

Магнезий - как влияе на холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес