Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

14 май 2024, 07:45 часа

Болестта на Алцхаймер е сложно заболяване, което засяга милиони хора по света, и е обгърнато от смесица от митове и истини. Често има погрешни схващания, които могат да доведат до объркване и ненужно безпокойство сред пациентите и техните семейства. Нека да се задълбочим в някои от тези митове и да изясним истините за болестта на Алцхаймер.

Един от често срещаните митове е, че загубата на паметта е нормална част от стареенето. Макар да е вярно, че с възрастта може да се появи леко забравяне, значителната загуба на памет, която пречи на ежедневния живот, не е нормален аспект на стареенето. Болестта на Алцхаймер е прогресивно невродегенеративно заболяване, което причинява постепенно влошаване на паметта, мисловните умения и в крайна сметка на способността за изпълнение на рутинни задачи.

Друг мит е, че болестта на Алцхаймер засяга само възрастните хора. Въпреки че е по-често срещана в по-възрастните възрастови групи, особено при хората над 65 години, ранната поява на Алцхаймер може да се появи при лица още на 40 или 50 години. Тази форма на заболяването често напредва по-бързо и може да има дълбоко въздействие върху хората и техните семейства.

Още: 9 ранни признака за Алцхаймер

Съществува и погрешно схващане, че болестта на Алцхаймер е единствено генетично заболяване. Въпреки че генетиката може да играе роля, тя не е единственият определящ фактор. Факторите, свързани с начина на живот, като диета, физически упражнения, когнитивна стимулация и социална ангажираност, също оказват влияние върху риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Поддържането на здравословен начин на живот може да помогне за намаляване на риска или за забавяне на началото на когнитивния упадък.

Някои хора смятат, че нищо не може да се направи за забавяне или лечение на болестта на Алцхаймер. Въпреки че понастоящем няма лечение, различни интервенции могат да помогнат за справяне със симптомите и подобряване на качеството на живот. Лекарствата, програмите за когнитивно обучение и промените в начина на живот могат да допринесат за забавяне на прогресията на болестта и подобряване на когнитивните функции.

Често срещан мит, който може да бъде особено вреден, е идеята, че хората с болестта на Алцхаймер вече не са способни да общуват смислено или да се радват на живота. Въпреки че болестта носи предизвикателства, хората с Алцхаймер все още могат да изпитват моменти на радост, връзка и ангажираност. Важно е да се съсредоточим върху оставащите им способности и да им осигурим подкрепа, за да подобрим качеството им на живот.

Накрая, съществува погрешно схващане, че болестта на Алцхаймер засяга само паметта. Въпреки че загубата на паметта е отличителен симптом, болестта на Алцхаймер засяга и други когнитивни функции, като език, решаване на проблеми, преценка и поведение. Разпознаването на тези по-широки последици е от решаващо значение за осигуряването на цялостна грижа и подкрепа на хората с това заболяване.

Още: Метод за набавяне на растежен хормон може да е предизвиквал Алцхаймер впоследствие: Данни от учени

Източник: Alz.org

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес