Над 2000 българи умират от рак на пикочния мехур всяка година

5329
Над 2000 българи умират от рак на пикочния мехур всяка година
Снимка: iStock/Guliver

Над 2000 българи умират всяка година от рак на пикочния мехур. Това обяви председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов по време на събитие днес в Южния парк в София. В страната много малко се говори за този вид рак, а той е петият най-често срещан в Европа, каза той. Много е коварен, защото покосява хора от всички възрасти – мъже, жени и деца, обясни Таушанов.

По този повод Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) започва кампания за борба и превенция срещу рака на пикочния мехур. Асоциацията организира пускането на мехури и голям балон в Южния парк в София. Балонът обикаля цяла Европа и пристига в България, като част от кампанията за месец на осведомеността за рака на пикочния мехур на Европейската коалиция на пациентите с рак (European Cancer Patient Coallition). Всяка година в Европа се регистрират повече от 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур, сочат данните.

Супер храните, които лекуват

Резистентността към антибиотици не е шега, но можете да я избегнете, като използвате антибиотични алтернативи, когато е възможно. Включ...

Ракът на пикочния мехур е едно от най-честите злокачествени заболявания в урологията. Туморите при него се нареждат на пето място по честота – след ракът на гърдата, простата, белият дроб и дебелото черво, а в статистиката заемат около 5 – 10 % от общия брой на онкологичните заболявания. Ракът на пикочния мехур се среща 4 пъти по–често при мъжете като честотата му нараства след 60 – 65 годишна възраст. В 96% от случаите, той започва да се развива от клетките, които покриват отвътре стената на пикочния мехур (т.нар. преходно-клетъчен епител), откъдето идва и името му – преходноклетъчен карцином.

Както при повечето ракови заболявания така и при ракът на пикочния мехур основните причини за развитие не са известни. Безспорно доказана е вредата от тютюношушенето и излагането на някои вредни химикали в анилиновата промишленост – алфа-нафталин, бензин, аминофенол; камък в пикочния мехур. и др.

В началните стадии, туморите на пикочния мехур не предизвикват болка и нямат специфична симптоматика. Основният и най-често срещан симптом е отделянето на кръв в урината. Най-сигурният метод за диагностика на пикочния мехур е когато той се огледа от вътре. Това изследване се нарича цистоскопия (от cysto-мехур, scopia-оглед) и е основен диагностичен инструмент при съмнение за рак на мехура. Технологичният прогрес в съвременната урология и разработването на все по-тънки и гъвкави инструменти (т.нар. цистоскопи) позволяват напълно безболезнено проникване в пикочния мехур и оглед отвътре. В ежедневната практика се използват гавкави цистоскопи с диаметър едва 4-5 мм, които е много по-малък от този на уретрата и цистоскопията може да се извърши безпроблемно в амбулаторни условия, без да се налага упойка или приемане в болница. Оптичните системи, предоставят десетократно увеличение на образа с качество Full HD или дори 4K, което дава възможност за прецизна диагностика и откриване дори и на най-малките туморчета на стената на пикочния мехур.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com