Най-опасните подправки за възрастните хора - лекар разкри кои са те

10442
Най-опасните подправки за възрастните хора - лекар разкри кои са те
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки ползите си, някои подправки може да са вредни за възрастните хора. Руският диетолог д-р Евгений Арзамасцев споделя, че червеният и черен пипер, солта и сместа от подправки могат да бъдат вредни за хората в напреднала възраст. Според специалиста с напредване на възрастта заболявания на храносмилателната система стават по-чести.

Най-вредните подправки за възрастните хора

Ако възрастните хора добавят в храната си прекомерно количество черен или червен пипер, може да се развият някои възпалителни заболявания на стомаха или да се влошат проблемите със стомашно-чревния тракт, които вече имат.

Освен това, когато избирате готови миксове, се препоръчва внимателно да разгледате състава. Те трябва да съдържат само естествени съставки - сушени билки и зеленчуци.

4 подправки, които всички столетници ядат

"Готовите миксове са доста опасни, защото освен основните компоненти може да съдържат мононатриев глутамат. Ако за по-младите хора това не е проблем, то за възрастните прекомерната консумация създава повишена натоварване на нервната система, сърцето, причинява задържане на течности“, обяснява д-р Арзамасцев.

Консумацията на сол също води до задържане вода. Това се отразява негативно на работата на сърцето и бъбреците - обикновено хората в напреднала възраст имат проблеми именно с тях.

Хората, които консумират големи количества сол, често се оплакват от силно пулсиращо главоболие в областта на челото. Някои дори сравняват тази болка с махмурлук. Ако причината за лошото здраве е излишъкът от соли, тогава в допълнение към главоболието може да се появи жажда и обща слабост. Британски изследователи отбелязват, че хората, които консумират не повече от 1,5 g натрий на ден, са приблизително 3 пъти по-малко склонни да се оплакват от главоболие, отколкото тези, чиято дневна диета съдържа повече от 3,5 g натрий. Понякога главоболието при любителите на солената храна може да се появи в задната част на главата. Това е много тревожен сигнал, тъй като показва повишаване на кръвното налягане и възможно развитие на хипертония.

Суха уста - този симптом най-често е следствие от дехидратация. Но ако чаша вода все още не помага да утолите жаждата си и все още се забелязва сухота в устата, това е сигурен сигнал, че е време да преразгледате диетата си.

Освен всичко казано, излишъкът от сол влияе и на рН на тялото – прави го по-киселинен. Нарушаването на киселинно-алкалния баланс е придружено от намален имунитет, хронична умора и нарушена концентрация. Ако в тялото се натрупа твърде много натрий, бъбреците трябва да работят два пъти повече, за да се отърват от излишъка.

Още: Лекар: Това са двете най-добри подправки за отслабване и нормална кръвна захар

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com