Не пренебрегвайте сините петна по краката, тъй като може да са симптом на…

43047
Не пренебрегвайте сините петна по краката, тъй като може да са симптом на…
Снимка: iStock

Появата на сини петна по краката може да е безобидно явление, свързано с непохватност или невнимание, при което сте се ударили или блъснали в мебел. Ако спортувате и имате спортни травми, те обясняват появата на сини петна. В тези случаи не е необходимо да се тревожите, сините петна по краката ще преминат, без да оставят вреда върху здравето ви, ако нараняването не е тежко.

Поява на сини петна по краката се наблюдава в зряла възраст, когато поради напредване на годините структурата на кожата се променя и върху нея се появяват петна в различни цветове. Това са възрастови изменения, тъй като кръвоносните съдове са по-слаби, а кожата изтънява. Тези изменения също не следва да ви тревожат и са по-скоро козметичен дефект.

Какво обаче се случва, ако нито сте остарели, нито сте се удряли някъде, а наблюдавате появата на подобни петна? В този случай сините петна по краката може да не са безобидни и е необходимо да им обърнете внимание.

Чернодробните проблеми се познават по краката ви

Причини, свързани с появата на сините петна по краката, сочещи нужда от лекарски съвет

1. Намаляване на тромбоцитите, участващи в съсирването и спиране на кръвотечението, в кръвта

Ако броят на тромбоцитите в кръвта ви спадне значително, ще забележите малки сини точки по кожата си, които увеличават размерите и броя си. Необходима ви е лекарска консултация и изследвания. Причините може да са прием на лекарство, заболяване и други, но е важно да обърнете внимание, тъй като ниският брой тромбоцити означава опасност от голяма кръвозагуба при леко нараняване, както и опасност от вътрешно кървене. При намаляване под определен брой се получава кървене от различни места - кожа, храносмилателен тракт, очи или пикочен мехур. Не отлагайте, потърсете помощ, това може да е животозастрашаващо. Тромбоцитопения се нарича състоянието и  симптомите варират по тежест, като сред тях освен сини петна по кожата може да наблюдавате и кървене от носа, кръв в изпражненията и урината, кърваво повръщане. Тежките симптоми са животозастрашаващи.

2. Прием на определени медикаменти

Ако приемате лекарства от рода на антикоагуланти, антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, появата на сините петна по краката е свързана вероятно с тях. Важно е да непренебрегвате появата им и да се консултирате с лекаря, предписал лечението. От ключово значение е и да не приемате подобни лекарства на своя глава и без лекарско предписание. Аспиринът, приеман във високи дози и дълго време, без да е предписан, а просто „за всеки случай“, може да доведе до появата на сините петна по краката ви и да предизвика кървене, което е опасно.

Тези проблеми с кожата издават сърдечни заболявания

3. Недостиг на витамини

Липсата на определени витамини също може да се прояви като сини петна върху кожата ви. В случай, че страдате от недостиг на витамин С, може да наблюдавате кръвоизливи по кожата и кървене от венците, а при липса на витамин К се намалява свойството на кръвта да се съсирва, което съсирване е важно за живота ви, ако се нараните и кървите. При липсата на витамин К се получават и кръвоизлизи, които могат да застрашат здравето и живота ви. Важно е да посетите своевременно лекар и да извършите изследвания, въз основа на които да приемате терапия с липсващите ви витамини.

4. Сериозни болести на кръвта и онкологични заболявания

Внимавайте, защото макар да е рядко, синьо-червените петна по кожата, съчетани в редица други симптоми като отслабване, втрисане, нощно изпотяване и други, могат да сочат опасни заболявания като левкемия. Това е най-рядката причина за поява на сините петна по краката ви, но в никакъв случай не следва да отлагате посещението при лекаря.

Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com