НЕ само деменция - лекар разкри какви проблеми издава забравянето

4676
НЕ само деменция - лекар разкри какви проблеми издава забравянето
Снимка: iStock

Забравянето е тревожен симптом, който присъства в клиничната картина на деменция. Но този проблем не се свързва само с коментираното заболяване. Той може да се окаже симптом на заболявания, които на пръв поглед нямат нищо общо с мозъка и когнитивната фурнкция.

Руският невролог д-р Тамадаева разкри какво издава забравянето - то може да е симптом на диабет, проблеми с щитовидната жлеза и тежки дефицити в тялото. 

Какво издава забравянето?

"Натрупаната умора може да се прояви като забравяне, както и много заболявания, които нарушават функционирането на мозъка, сърцето, щитовидната жлеза и бъбреците", казва лекарят.

Проблемите с паметта са свързани с болестта на Алцхаймер, която е често срещан вид деменция. Забравянето обаче може да бъде симптом на много разстройства и сериозни заболявания, а не само свързани с възрастта когнитивни проблеми.

Лекар: 4 необичайни симптома издават наближаваща деменция

Неврологът д-р Тамадаева отбелязва, че в ежедневието забравянето често става следствие от факта, че човек живее дълго време в режим на натоварвания, напрежение и стрес, малко си почива, не спи достатъчно, не променя рутинна среда и е лишен от положителни емоции. 

„Мозъчната функция се влошава и паметта може да пострада в случаите, когато се наблюдава нервно изтощение, стресови ситуации, депресия, хронична липса на сън, злоупотреба с алкохол и прием на токсични вещества, обща анестезия и прием на лекарства“, споделя д-р Тамадаева, коментирайки непатологични причини за забравянето.

Също така, лекарят добавя, че качеството на паметта може да пострада при условия на неадекватно, небалансирано хранене, когато човешкото тяло не получава необходимите витамини (например витамини от В комплекс), микроелементи (желязо) и хранителни вещества (въглехидрати и мастни киселини) от храната.

В допълнение, забравянето може да се дължи на патологични причини. Способността за запомняне се влошава поради травматични мозъчни наранявания, церебрална атеросклероза, диабет и заболявания на щитовидната жлеза. Понякога проблеми с паметта възникват поради проблеми като сърдечна, дихателна или бъбречна недостатъчност. Отделна категория са мозъчните заболявания. Човек може да страда от проблеми с паметта след прекаран енцефалит или менингит, както и от деменция, причинена от свързани с възрастта дегенеративни процеси в мозъка.

Неврологът съветва да се потърси помощ от специалист, ако:

  • проблемите с паметта стават все по-значими и се проявяват не само във връзка с дългогодишни събития, но и с това, което се случва в ежедневието; 
  • забравянето пречи на човек да извършва ежедневни дейности, да работи и да общува нормално с други хора;

5 златни правила за предпазване от деменция

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com