5 златни правила за предпазване от деменция

48319
5 златни правила за предпазване от деменция
Снимка: iStock

Деменцията е широко разпространено и инвалидизиращо заболяване, което засяга когнитивните функции, паметта и ежедневието. Въпреки че някои рискови фактори за деменция, като възрастта и генетиката, са извън нашия контрол, възприемането на здравословен начин на живот може значително да намали риска от развитие на това състояние.

Ето пет златни правила срещу развитието на деменция:

Поддържайте здравословен хранителен режим

Балансираният и пълноценен хранителен режим е от решаващо значение за здравето на мозъка. Изследванията показват, че диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може да допринесе за доброто състояние на когнитивните функции.

Храните с високо съдържание на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и витамини, като тези, които се съдържат в горските плодове, рибата, ядките и зелените листни зеленчуци, са свързани с по-нисък риск от деменция. Освен това намаляването на приема на наситени мазнини, рафинирани захари и преработени храни може да спомогне за поддържане на цялостното здраве и намаляване на риска от влошаване на когнитивните способности.

Деменция - този симптом се появява по време на хранене

Редовно физическо натоварване

Редовната физическа активност е полезна не само за здравето на сърдечно-съдовата система, но и играе важна роля за предотвратяване на деменцията. Упражненията подобряват притока на кръв към мозъка, стимулират растежа на нови неврони и подобряват цялостната когнитивна функция. Стремете се към поне 150 минути упражнения с умерена интензивност седмично, като бързо ходене, плуване или колоездене. Комбинирането на аеробни дейности със силови упражнения може да осигури цялостни ползи както за физическото, така и за психическото благополучие.

Когнитивно стимулиране

Поддържането на мозъка активен и ангажиран е от съществено значение за поддържане на когнитивните функции. Редовното предизвикване на ума чрез дейности като пъзели, игри, усвояване на нови умения или занимания с хобита може да допринесе за повишаване на когнитивния резерв. Когнитивната стимулация помага за изграждането на устойчив мозък, който може по-добре да устои на въздействието на свързаните с възрастта промени или неврологични нарушения. Общуването с други хора също осигурява умствена стимулация и емоционална подкрепа, което допълнително допринася за здравето на мозъка.

Адекватен сън

Качественият сън е от решаващо значение за цялостното здраве, включително за мозъчната функция. Хроничното лишаване от сън е свързано с повишен риск от влошаване на когнитивните способности и деменция. Стремете се към 7-9 часа непрекъснат сън всяка нощ, тъй като това позволява на мозъка да премине през важни процеси за консолидиране на паметта, възстановяване и детоксикация. Установяването на постоянен режим на сън, създаването на комфортна среда за сън и справянето с нарушенията на съня са важни стъпки за укрепване на когнитивното здраве.

Защо всички пропускат първите признаци на деменция?

Управление на хроничните заболявания

Някои хронични заболявания, като диабет, хипертония и затлъстяване, са свързани с повишен риск от деменция. Изключително важно е да се справяте с тези състояния чрез редовни медицински прегледи, здравословен начин на живот и, ако е необходимо, чрез прием на лекарства. Контролирането на рискови фактори като високо кръвно налягане и диабет може да допринесе за превенцията на съдовата деменция и да намали общия риск от влошаване на когнитивните способности.

Възприемането на тези пет златни правила - поддържане на здравословен хранителен режим, редовни физически упражнения, търсене на когнитивна стимулация, осигуряване на достатъчен сън и управление на хроничните заболявания - може значително да допринесе за укрепване на здравето на мозъка и намаляване на риска от развитие на деменция. Чрез включването на този начин на живот хората могат да си осигурят възможност да водят пълноценен и когнитивно устойчив живот с напредването на възрастта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com