Необичаен симптом, предупреждаващ за опасни нива на холестерола

18123
Необичаен симптом, предупреждаващ за опасни нива на холестерола
Снимка: iStock

В сферата на здравето и благосъстоянието тялото често съобщава своите сигнали за бедствие чрез редица симптоми. Някои от тях са често срещани, но други могат да бъдат загадъчни, подсказвайки за скрити проблеми, които изискват незабавно внимание. Един такъв сценарий е свързан с необичаен симптом, който може да послужи като ранен предупредителен знак за опасно високи нива на холестерола.

Холестеролът, восъчно вещество, което се намира в организма, е от съществено значение за различни физиологични функции. Излишъкът от холестерол в липопротеините с ниска плътност (LDL), често наричан "лош" холестерол, обаче може да доведе до натрупване на плаки в артериите - състояние, известно като атеросклероза. Това може да доведе до сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти.

Висок холестерол: Това са най-добрите добавки за свалянето му

Сред множеството симптоми, които традиционно се свързват с високия холестерол, съществуват и по-фини показатели, които лесно могат да бъдат пренебрегнати. Един от тези необичайни предупредителни знаци е характерен жълтеникав пръстен около роговицата на окото, известен като роговичен аркус. Този едва доловим, но значим индикатор може да се прояви при хора с фамилна хиперхолестеролемия - генетично заболяване, причиняващо изключително високи нива на LDL холестерол. Наличието на роговичен аркус, особено при по-млади хора, може да послужи като червен флаг за допълнителна оценка на нивото на холестерола.

Освен очните признаци, друг необичаен симптом е наличието на ксантоми. Това са мастни отлагания, които се натрупват под кожата и изглеждат като жълтеникави, надигнати възли. Ксантомите често се развиват по ръцете, лактите, коленете или седалището и могат да означават нарушение в липидния метаболизъм. Тези образувания могат да бъдат показателни за скрит холестеролов дисбаланс и може да наложат цялостно липидно профилиране.

Освен това от решаващо значение може да се окаже и обръщането на внимание на когнитивните промени. Някои проучвания показват потенциална връзка между високия холестерол и когнитивните нарушения. Лицата с повишени нива на холестерола, особено на LDL холестерола, могат да изпитат едва доловими пропуски в паметта, затруднения в концентрацията или намалена когнитивна подвижност. Въпреки че тези симптоми могат да бъдат причинени от различни фактори, те подчертават сложната връзка между холестерола и цялостното съдово здраве.

Висок холестерол - яжте по 100 гр от тази евтина храна, за да го свалите

Разпознаването на тези необичайни симптоми и потенциалната им връзка с опасни нива на холестерола подчертава важността на бдителността и превантивното здравеопазване. Редовните прегледи за холестерол, особено при хора с фамилна анамнеза за висок холестерол или сърдечно заболяване, са от съществено значение за ранното откриване и намеса. Възприемането на здравословен за сърцето начин на живот чрез балансирано хранене, редовни физически упражнения и, ако е необходимо, медикаментозно лечение може да помогне за контролиране на нивата на холестерола и намаляване на свързаните с него рискове.

Необичайните симптоми често носят ценна информация в гоблена на здравето. Те ни подтикват да се задълбочим, да задаваме въпроси и да потърсим медицинска помощ. Като се съобразяваме с шепота на тялото си, ние си даваме възможност да предприемем проактивни стъпки към благополучие, предотвратявайки потенциални здравни кризи, свързани с високите нива на холестерола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com