Висок холестерол - яжте по 100 гр от тази евтина храна, за да го свалите

106279
Висок холестерол - яжте по 100 гр от тази евтина храна, за да го свалите
Снимка: iStock

Според диетолога д-р Мей Симпкин една евтина храна помага за премахване на "лошия" холестерол от тялото за няколко седмици.

„Евтините храни, които могат да помогнат в случая, са бобовите растения, които са особено ефективни за понижаване на високите липидни нива в кръвта. Редовното им включване в диетата помага да се намали количеството на холестеролните отлагания в организма“, посочва експертът.

LDL-холестеролът (липопротеин с ниска плътност) е вид мазнина, която се отлага по стените на артериите, образувайки фокални натрупвания (плаки). Увеличаването им води до вазоконстрикция, влошаване на кръвотока през тях. В резултат на това се увеличава рискът от увреждане на органи, които не получават кръв в правилния обем: най-голяма е вероятността в случая да пострадате от инсулт или инфаркт.

Боб - евтината храна, която сваля холестерола 

Говорейки за това как да се обърнат щетите, нанесени на кръвоносните съдове от натрупването на холестерол, диетологът пояснява, че храносмилането на бобови растения намалява усвояването на липидите от червата в кръвния поток. Също така насърчава растежа на полезните чревни бактерии в дебелото черво.

Тези храни не само вдигат кръвното и холестерола, но и са вредни за очите

„Фасулът има изключителна способност да понижава нивата на LDL холестерола в тялото. Проучване на канадски учени показа, че една дневна порция бобови растения, консумирана в продължение на шест седмици, може да понижи нивата на холестерола с пет процента. Според това проучване всичко, от което се нуждаете, е 100 грама боб или бобови растения на ден “, каза експертът.

Други ползи от боба

Ползи за имунитета - витамин С, който съдържа бобът, е естествен антиоксидант. Той предпазва организма от окислителни процеси и подпомага активността на левкоцитите. Благодарение на действието на антиоксидантите, хроничните възпалителни процеси, които се развиват в организма под въздействието на неблагоприятни фактори на околната среда, се забавят и имунната система се активира.

Укрепване на костите - фасулът е богат на манган, минерал, който участва в много жизненоважни процеси в тялото. Също така е важен за клетъчния метаболизъм и здравината на костите.

Предотвратяване на анемия - това заболяване се развива поради твърде ниски нива на хемоглобина и липса на червени кръвни клетки. При анемия страдат почти всички органи и системи на тялото, включително се наблюдава намалена ефективност на мозъка и сърцето, отслабен имунитет и се появява обща слабост. Фасулът съдържа около 18% от дневната стойност на желязото на 100 гр продукт, така че за тези, които не обичат месни продукти, се препоръчва да включват бобови растения в диетата.

Ползи за зъбите - бобът съдържа калций, фосфор и витамин Д. Фосфорът в тялото е отговорен за поддържането на здрави зъби, а витамин Д и калцият спомагат за засилване на този ефект.

Още: Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако всеки ден ядете орехи

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com