Неочаквани симптоми на високо кръвно налягане

12193
Неочаквани симптоми на високо кръвно налягане
Снимка: iStock

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е често срещано здравословно състояние, което засяга милиони хора по света. Въпреки че често е наричано "тихият убиец" поради безсимптомния си характер, има някои неочаквани симптоми, които могат да показват наличието му. Разпознаването на тези признаци може да бъде от решаващо значение за откриването и овладяването на това потенциално опасно състояние.

Един от неочакваните симптоми на високото кръвно налягане е честото кървене от носа. Въпреки че кръвотечението от носа може да бъде причинено от различни фактори, като сух въздух или алергии, то може да бъде и предупредителен знак за повишено кръвно налягане. Повишеното налягане в кръвоносните съдове може да отслаби малките кръвоносни съдове в носа, което води до кървене от носа.

Друг изненадващ симптом е честото главоболие, особено сутрин. Високото кръвно налягане може да доведе до стесняване или спукване на кръвоносните съдове в мозъка, което води до главоболие. Тези главоболия често се описват като пулсиращи и интензивни и могат да бъдат придружени от замайване или зрителни смущения.

Високо кръвно и нисък пулс - какво да предприемем?

Необяснимата умора и затрудненията със съня също могат да са признак за високо кръвно налягане. Когато кръвното налягане е постоянно високо, то може да натовари сърцето и да го накара да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта в цялото тяло. Това може да доведе до чувство на умора и изтощение. Освен това поради дискомфорта, причинен от високото кръвно налягане, могат да се появят нарушения на съня, като безсъние или неспокоен сън.

Изпитването на болка или стягане в гърдите също може да бъде неочакван симптом на високо кръвно налягане. Повишеното кръвно налягане може да натовари сърцето и да доведе до дискомфорт в гърдите. Важно е да се отбележи, че болките в гърдите могат да бъдат признак и на други сериозни състояния, като например сърдечен удар, така че незабавното търсене на медицинска помощ е от решаващо значение.

Кое е най-опасното високо кръвно?

Накрая, промените в зрението понякога могат да бъдат свързани с високото кръвно налягане. Замъглено зрение или виждане на петна или плаващи петна може да се появи поради натоварването на кръвоносните съдове в очите. Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до по-тежки очни заболявания, включително загуба на зрението.

Важно е да запомните, че тези неочаквани симптоми невинаги са свързани единствено с високото кръвно налягане, тъй като могат да бъдат причинени и от други фактори. Въпреки това, ако изпитвате някой от тези симптоми или имате притеснения относно кръвното си налягане, е жизненоважно да се консултирате с медицински специалист. Редовните прегледи за кръвно налягане и възприемането на здравословен начин на живот, включващ балансирана диета и редовни физически упражнения, могат да помогнат за управлението и предотвратяването на високото кръвно налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com