Високо кръвно и нисък пулс - какво да предприемем?

50335
Високо кръвно и нисък пулс - какво да предприемем?
Снимка: iStock

Кръвното налягане и пулсът (сърдечната честота или ритъм) са жизненоважни показатели, които обикновено се измерват едновременно в лекарския кабинет. Всеки такъв показател обаче отразява различни фактори, свързани със здравето на кръвоносните съдове. Кръвното налягане е мярка за силата на кръвта, протичаща срещу стените на артериите - а сърдечната честота, наричана обикновено пулс, представлява броят на ударите на сърцето всяка минута.

Съдовият хирург д-р Даниел Бенити разяснява някои митове и истини по темата. 

Кръвното налягане и пулсът винаги са свързани

Невинаги. В ситуации на бягане или друга физическа активност обикновено има повишаване на кръвното и пулса. Наблюдават се обаче и случаи на аритмия – при които пулсът се учестява, а кръвното налягане спада; както и такива с повишено кръвно налягане и нормален пулс.

Кое е най-опасното високо кръвно?

Кръвното налягане и пулсът имат „нормални“ стойности

Трябва да сте много внимателни с тази фраза и подобно твърдение. Има съображения, определящи числата, които биха се считали за „нормални“ стойности. Въпреки това, те варират значително от човек на човек. Например, един спортист може да се чувства добре с пулс от 50 удара в минута - но много хора биха припаднали при тази честота. Най-важното е да се съобразим с индивидуалните параметри при всеки отделен случай. Именно поради тази и други причини е много важно да изберете добър лекар, който притежава необходимите умения как да определи най-добрите стойности за вас.

Слабият пулс и ниското кръвно налягане винаги показват проблеми

Невинаги. Както споменахме вече, има спортисти, които може да се чувстват прекрасно със сърдечна честота (пулс) от 50 удара в минута и кръвно 110 x 60 - докато много хора при подобни показатели ще припаднат. Най-важното е да се отчитат индивидуалните особености на всеки конкретен човешки организъм, за да се изяснят неговите параметри на комфорт.

Високото кръвно е по-опасно от високия пулс

Това е вярно. Високото кръвно налягане действително е основен рисков фактор за сърдечен удар и мозъчно-съдов инцидент (инсулт).

Лесно, ефикасно - Как да понижим високото кръвно ултра бързо

Колкото по-висок е пулсът, толкова по-кратък е животът

В неотдавнашно проучване, проведено в Китай, беше установено, че хората с пулс в състояние на покой между 80 - 90 удара на минута имат с 40% по-малка продължителност на живота в сравнение с онези, които имат пулс в състояние на покой между 60 и 69 удара на минута. Обаче, според изследователите, ежедневната физическа активност, като ходене в продължение на 15 до 30 минути, може да обърне тези показатели. Така че не бива да се оправдаваме, а да започнем активно движение!

Повишеният пулс при хипертония (високо кръвно) увеличава вероятността от нежелани реакции. Покачването на кръвното налягане често е свързано с повишена честота на пулса. При увеличение на пулса с 10 удара на минута значително се увеличава рискът от сърдечно-съдови инциденти и смъртност.

Възприемането на подходи към здравословен стандарт живот със съответна хранителна диета и физическа активност, като се цели контрол върху пулса и кръвното, е от съществено значение. Намаляването на пулса с 10 удара в минута се очаква да е от полза за пациентите с хипертония. Пулсът е тясно свързан с кръвното налягане – това взаимно влияние се отразява също и върху прогнозата за изхода от възприетото лечение.

Внимание! Статията има за цел да даде информация по темата, но не предлага медицински инструкции и упътвания. По въпросите, повдигнати в нея, винаги търсете консултация със специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com