Ново откритие спомага за оцеляване след инфаркт

6072
Ново откритие спомага за оцеляване след инфаркт
Снимка: iStock/ Guliver

Страхът от паяци или арахнофобията е една от най-често срещаните фобии. Според ново проучване обаче нашите осемкраки приятели може да се окажат спасители на животи. Изследователи от Университета в Куинсланд съобщават, че отровата от един определен вид паяк е неразделна съставка в ново животоспасяващо лечение за жертви на сърдечен удар.

Въпросният паяк, известен официално като паякът-фуния от остров Фрейзър(K’gari), се смята за един от най-смъртоносните в света. По ирония на съдбата обаче, молекула, извлечена от отровата на този паяк, се използва за производството на нов кандидат за лекрство, способен както да предотврати увреждане от сърдечен удар, така и да удължи живота на донорските сърца, използвани за трансплантация.

Авторите на изследването обясняват, че новото лекарство всъщност блокира „смъртния сигнал“, изпратен от сърцето по време на инфаркт.

„След инфаркт притокът на кръв към сърцето е намален, което води до липса на кислород към сърдечния мускул“, казва съавторът на изследването д-р Нейтън Палпант, от Института за молекулярна биология на UQ (IMB), в университетско съобщение. „Липсата на кислород кара клетъчната среда да се вкисли, което заедно изпраща съобщение за смърт на сърдечните клетки. Въпреки десетилетия изследвания, никой не е успял да разработи лекарство, което да спира този сигнал за смърт в сърдечните клетки, което е една от причините сърдечните заболявания да продължат да бъдат водещата причина за смърт в света."

„Протеинът Hi1a от паяковата отрова блокира киселинно-чувствителните йонни канали в сърцето, така че съобщението за смърт се блокира, клетъчната смърт намалява и виждаме подобрено оцеляване на сърдечните клетки“, коментира д-р Палпант.

Ако бъде одобрено, това ново лекарство със сигурност ще промени играта: понастоящем няма налични лекарства, които могат да предотвратят увреждане, причинено от инфаркт.

„Това не само ще помогне на стотици хиляди хора, получили сърдечен удар всяка година по света, но също така може да увеличи броя и качеството на донорските сърца, което ще даде надежда на чакащите в списъка за трансплантация“, отбелязва професор Питър Макдоналд от Института за сърдечни изследвания. „Оцеляването на сърдечните клетки е жизненоважно при сърдечни трансплантации - лечението на сърца с Hi1a и намаляването на клетъчната смърт ще увеличи степента на възможност за транспортиране на сърцето и ще подобри вероятността за успешна трансплантация.“

"Обикновено, ако сърцето на донора е спряло да бие повече от 30 минути преди изваждането, сърцето не може да се използва. За хората, които буквално са на прага на смъртта, това може да промени живота“, добави той.

Това е най-калоричният вид шоколад, избягвайте го

Австралийската диетоложка Ребека Гауторн разби мита за ползите от различните видове шоколад, като сравни калоричността и състава им, пи...

Тези констатации се основават на по-ранната работа на друг от съавторите на изследването, професор Глен Кинг, който преди това е открил малък протеин в отровата на паяка-фуния от остров Фрейзър (K'gari), способен да подобри възстановяването при оцелелите след инсулт.

„Открихме този малък протеин Hi1a, който удивително намалява увреждането на мозъка, дори до осем часа след началото на инсулта“, казва Кинг. „Имаше смисъл да се тества Hi1a и върху сърдечните клетки, тъй като подобно на мозъка, сърцето е един от най-чувствителните органи в тялото към загубата на приток на кръв и липсата на кислород.“

„За жертвите на сърдечен удар нашето виждане за бъдещето е, че Hi1a може да се прилага от Спешна помощ в линейката, което наистина би променило здравните резултати от сърдечни заболявания“, продължава той. „Това е особено важно в селските и отдалечени части на Австралия, където пациентите и лекуващите болници могат да бъдат отдалечени - и когато всяка секунда е от значение.“

Тези открития също могат да помогнат при прехвърлянето на донорски сърца за сърдечна трансплантация. Изглежда, че лекарството/протеинът може да улесни транспортирането на донорските сърца на по-големи разстояния, като по този начин увеличава мрежата както на донори, така и на реципиенти.

Продължавайки напред, изследователите се надяват да започнат клинични изпитвания върху хора както за инсулт, така и за сърдечни заболявания след около две до три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Закуската, която чисти тялото от токсини и помага да отслабнете с 5 кг за месец

Внимавайте с храната, ако приемате тези лекарства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com