Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

14 май 2024, 05:50 часа

Според американско проучване прекарването на по-малко време в седнало положение и по-честото раздвижване може да помогне на възрастните хора да понижат кръвното си налягане. Това решение би могло да бъде също толкова ефективно, колкото и увеличаването на физическата активност - и по-лесно за много възрастни хора да го интегрират в ежедневието си.

Още: 6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Проучването

Според ново проучване, проведено от изследователи в Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWHRI), намаляването на времето, прекарано в седнало положение, с поне 30 минути на ден може да помогне за подобряване на кръвното налягане при възрастните хора. Резултатите, са сравними с тези, наблюдавани в предишни проучвания, при които участниците са се упражнявали повече.

За да стигнат до това заключение, изследователите са наблюдавали 283 души с наднормено тегло или затлъстяване на възраст от 60 до 89 години в продължение на шест месеца, които са съобщили, че седят повече от 6 часа на ден. В началото на проучването повече от половината от тях са имали високо кръвно налягане, повече от една четвърт са имали диабет, а почти две трети са приемали поне едно лекарство за понижаване на кръвното налягане.

Изследователите разделят участниците на две групи. Първата, интервенционната група, е била наблюдавана от спортен треньор, който им е давал съвети за подобряване на начина им на живот и намаляване на заседяването. Хората от тази група са получили фитнес тракер и стоящо бюро. Втората група, контролната група, също е имала спортен треньор, но само за да си поставят цели за здравословен начин на живот, а не за да променят нивото на физическата си активност или да намалят заседналия начин на живот.

Какво установява проучването

В края на шестмесечния период на наблюдение изследователите установяват, че членовете на първата група са седели средно с 31 минути по-малко на ден в сравнение с контролната група. Те също така са имали почти 3,5 mmHg по-ниско кръвно налягане, „сравнимо с намаленията от 4 mmHg при проучвания за повишена физическа активност и 3 mmHg при проучвания за намаляване на теглото“, посочват изследователите.

„Нашите открития са наистина обещаващи, тъй като по-малкото седене е промяна, която може да е по-лесна за хората, отколкото увеличаването на физическата активност, особено при възрастните хора, които е по-вероятно да живеят с ограничения като хронична болка или намалени физически способности“, изтъква в съобщение за пресата Дори Розенберг, водещ автор на изследването и изследовател в KPWHRI.

Според проучването възрастните хора обикновено седят между 65% и 80% от будното си време. Това ниво на заседнало поведение може да увеличи риска от хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Още: Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Сега изследователите искат да предприемат допълнителни изследвания, за да определят кое решение е оказало най-голямо влияние върху получените резултати. „Не сме сигурни коя част от това е оказала най-голямо въздействие“, отбеляза Розенберг. „Дали хората се нуждаят от бюрото, от проследяващия активността уред и от 10 тренировъчни сесии, за да променят успешно времето си на седене? Или може би ще успеят да го направят с една или две части от това? Ако имаме малко повече информация, това ще бъде полезно, когато разглеждаме как най-добре да приложим това в условията на здравеопазването, където ресурсите може да са ограничени.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес