Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какви храни трябва да се откажете, ако ви предпишат антидепресанти

18 юни 2024, 18:33 часа

Всеки знае, че фармацевтичните продукти, предписани от лекар за лечение на депресия, не могат да се комбинират с алкохол. Важно е обаче да се знае, че някои храни също могат да предизвикат нежелани ефекти.

Списъкът на лекарствата, които не са съвместими с нито една храна, е доста голям. И антидепресантите не са изключени от него: тези лекарства също имат черен списък.

Много пациенти отбелязват, че лекарите, предписващи лекарства за депресия, невинаги предупреждават, че трябва да се направят промени в хранителния режим. Разбира се, всяка конкретна схема за лечение на психични разстройства изисква подробна индивидуална консултация. Но най-честите препоръки за изключване се отнасят до следните продукти.

Защо алкохол и антидепресанти са изключително опасна комбинация за нас?

Ако лекарят ви е предписал антидепресанти, съдържащи инхибитори на моноаминооксидазата (МАОИ), трябва да ги изключите от менюто:

- ферментирали храни и ферментирали продукти (включително соев сос);
- Сирена (особено отлежали и плесенясали сирена);
- черен дроб;
- смокини.

Освен това, когато приемате подобен тип медикаменти, трябва да сведете до минимум консумацията на млечни продукти, особено кисело мляко и заквасена сметана. Ако пренебрегнете тези ограничения на фона на приема на антидепресанти, е възможно рязко повишаване на кръвното налягане.

Същото последствие и силно главоболие може да се получи, ако по време на приема на антидепресанти не си отказвате храни с високо съдържание на калий (напр. банани). Освен това често се препоръчва да се откажете от шоколада (и какаото), пушените меса и авокадото за времето на лечението на депресията.

Така че, ако сте получили първата рецепта за антидепресанти или сте сменили лекарството, не забравяйте да се консултирате с лекаря си за това за какви диетични ограничения да се подготвите. Важно е лечението да е от полза не само за психиката, но и да не предизвиква последствия за други системи на организма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес