От какво се получават бактерии в урината?

14604
От какво се получават бактерии в урината?
Снимка: iStock/Guliver

Урината, която е един от отпадните продукти на нашето тяло, се образува и натрупва в органите на отделителната система. Урината се произвежда в бъбреците и преминава по уретерите до пикочния мехур. Пикочният мехур служи като резервоар за съхранение на урина, която след това се изпразва през уретрата. Уретрата завършва в пениса при мъжете и областта над вагината при жените.

Бъбреците са чифт органи с размер на юмрук, разположени в лумбалната област, които служат като филтър за тялото, премахвайки отпадъчните продукти от кръвта под формата на урина. Бъбреците също така регулират баланса на различни химикали в тялото (натрий, калий, калций, фосфор и др.) и контролират киселинността на кръвта. Бъбреците произвеждат няколко хормона, които помагат за регулиране на кръвното налягане, стимулират производството на червени кръвни клетки и насърчават развитието на здрави кости.

Уретерите са две мускулни тръби, които транспортират урината до пикочния мехур. Нормалната урина е стерилна и без бактерии. Бактериите обаче могат да навлязат в урината от уретрата и след това да се придвижат до пикочния мехур.

За какъв проблем сигнализира липсата на позиви за уриниране?

От какво се получават бактерии в урината?

Голям брой бактерии живеят в ректалната област, а също и върху нашата кожа. Бактериите могат да попаднат в урината от уретрата, оттам да попаднат в пикочния мехур и дори да попаднат в бъбреците.

Точно както някои хора са по-склонни към настинки, много от нас са предразположени към инфекции на пикочните пътища. Жените, които са преминали през менопаузата, изпитват промени във вагиналната лигавица и намаляване на естрогена, което увеличава вероятността от инфекции на пикочните пътища. Жените в постменопауза с инфекции на пикочните пътища могат да се възползват от хормонална терапия. Някои жени са генетично предразположени към инфекции на пикочните пътища.

Половият акт увеличава честотата на инфекции на пикочните пътища.

Жените, които използват спирали, имат повишен риск в сравнение с тези, които използват други форми на контрацепция. Използването на презервативи със спермициден гел също води до увеличаване на инфекциите на пикочните пътища при жените. Като цяло жените са по-склонни към инфекции на пикочните пътища, тъй като имат по-къса уретра от мъжете, което позволява на бактериите да пътуват само на кратко разстояние до пикочния мехур.

Лекар разясни какво означава, ако в урината ви има бели петна

Най-вероятно е да получите инфекция на пикочните пътища, ако има аномалии в пикочните пътища или ако се използват инструментални процедури (например уретрален катетър).

Ендокринните заболявания като диабет увеличават риска от инфекции на пикочните пътища чрез отслабване на имунната система и следователно намаляване на устойчивостта на организма към инфекции.

Анатомичните аномалии в пикочните пътища също могат да доведат до инфекции на пикочните пътища. Тези нарушения често се срещат при малки деца, но могат да се появят и при възрастни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com