Лекар разясни какво означава, ако в урината ви има бели петна

31188
Лекар разясни какво означава, ако в урината ви има бели петна
Снимка: iStock

Наличието на бели петна в урината може да бъде причина за безпокойство, като често показва скрито медицинско състояние. Въпреки че урината обикновено изглежда бледожълта до кехлибарена на цвят поради наличието на пигмент, наречен урохром, отклоненията от тази норма могат да означават потенциални здравословни проблеми.

Едно от възможните обяснения за белите петна в урината е наличието на инфекции на пикочните пътища (ИПП). Инфекциите на пикочните пътища се появяват, когато бактерии попаднат в пикочните пътища, което води до възпаление и други симптоми, като често уриниране, болка или дискомфорт по време на уриниране, а понякога дори до повишена температура. Белите петънца може да са гной, която се състои от бели кръвни клетки и мъртви бактерии, сигнализиращи за имунния отговор на организма към инфекцията.

Друго състояние, което може да се прояви като бели петна в урината, са камъните в бъбреците. Това са твърди маси, които се образуват в бъбреците или пикочните пътища вследствие на натрупване на минерали и соли. Когато тези камъни се придвижват през пикочните пътища, те могат да предизвикат дразнене и увреждане, което води до появата на бели частици в урината.

Промяна в цвета на урината - говори за следните проблеми

В някои случаи белите петънца могат да означават и наличие на протеинурия - състояние, което се характеризира с необичайни нива на белтък в урината. Обикновено бъбреците филтрират отпадните продукти, като запазват основните протеини в кръвта. Когато обаче процесът на филтриране на бъбреците е нарушен, протеините могат да изтекат в урината, което води до нейното помътняване и наличието на бели петна.

Бременните лица могат да имат бели петна в урината си поради различни фактори. Хормоните на бременността могат да повлияят на отделителната система, което води до промени във вида на урината. Освен това промените в пикочните пътища по време на бременността могат да ги направят по-податливи на инфекции, което също може да доведе до наличието на бели петна.

Тъмна урина и болки в корема – тези 2 симптома говорят за следния проблем

В крайна сметка появата на бели петна в урината трябва да подтикне към посещение при медицински специалист за правилна диагноза и лечение. Медицинската оценка може да помогне за определяне на основната причина, която може да включва не само инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците и протеинурия, но и други състояния като полово предавани инфекции, интерстициален цистит или дори лекарства, които могат да повлияят на цвета на урината.

Белите петна в урината не трябва да се пренебрегват, тъй като те често показват скрит здравословен проблем. Консултацията с доставчик на здравни услуги е от съществено значение за установяване на причината и провеждане на подходящо лечение. Ранната намеса може да помогне за ефективното справяне със състоянието и да предотврати потенциални усложнения, осигурявайки цялостното ви благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com