Палмовото масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести

6197
Палмовото масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести
Снимка: iStock/Guliver

Употребата на палмово масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести в световен мащаб, а производството на този „деликатес“ нанася непоправими щети на природата.

Това са основните изводи от доклад, изготвен от експерти на Световната здравна организация (СЗО), който скоро ще бъде огласен.

Българите консумират все повече продукти с палмово масло

Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите алармира, че в последните няколко години българите все повече консумират продукт...

Авторите на доклада направо сравняват индустрията за производство и продажба на палмово масло с тютюневата и алкохолната промишленост – както по равнището на вреди за здравето и околната среда, така и поради усилията на рекламни агенции и лобисти в преследването на печалба да скрият от потребителя истината.

През 2015 г. в САЩ беше забранено използването на опасни за здравето трансмазнини в хранителните продукти, а през 2018 г. СЗО излезе с аналогична препоръка към целия свят. Експертите от организацията се опасяват,у че производителите на храни просто ще заменят забранените съставки с палмово масло – евтино, но съвсем не по-малко вредно, предаде БГНЕС.

BBC се запозна със съдържанието на неокончателния вариант на доклада и информира за някои от основните положения в него. Палмовото място заема водещо място при производството на полуфабрикати и готови продукти – основно благодарение на ниската си стойност.

Държавата иска да спре насипната продажба на стоки с палмово масло

Държавата иска да спре продажбата на сирене и кашкавал в насипно състояние. Забраната ще важи за млечните продукти с палмово масло. Ме...

Но съдържанието на наситени мазнини при него е доста по-високо, отколкото в другите растителни масла – и именно поради това мазнините с растителен произход се смятат традиционно за по-малко вредни, отколкото животинските.

Производителите на палмово масло полагат много усилия, за да убедят потребителите в неговата безвредност - или дори ползи за здравето. Въпреки това, доклад на СЗО, основан на 48 научни изследвания, отхвърля тези твърдения.

По-спeциално, мета-анализ на работата, извършена от експерти на организацията, показа убедителна връзка между увеличаването на потреблението на палмово масло в 23 страни по света и увеличаването на смъртността от коронарна болест на сърцето.

Освен това сред лекарите няма съмнение, че палмовото масло системно повишава нивото на „лошия холестерол“ в кръвта (LDL), което е причина за атеросклероза.

Кое е вредното в палмовото масло?

Напоследък покрай стремежа към здравословно хранене, палмовото масло е низвергнато като продукт, който води до сериозни проблеми на сър...

Производството на палмово масло по света се е увеличило от 1995 до 2017 г. малко над четири пъти. Оборотът на индустрията с палмово масло „ражда“ 60 млрд. долара годишно. 85% от производството е в Малайзия и Индонезия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com