Полезни ли са пресните картофи за вас?

21052
Полезни ли са пресните картофи за вас?
Снимка: iStock/Guliver

Дори диетолозите, които препоръчват избягването на нишесте в диетата си, са на мнение, че пресните картофи не оставят негативен отпечатък върху фигурата.

Пресният картоф се отличава с тънка полупрозрачна кора. Ако на места тя е зелена, това е знак за съдържанието на токсичното вещество соланин. Не консумирайте такива картофи.

Ако не сте сигурни дали пресните картофи са подходяща храна за вас, ще откриете отговора на този въпрос по-долу в текста.

Ползи от младите картофи

Ранните картофи съдържат витамин С, витамини от група В, както и калий, фосфор и желязо. Калият е важен за сърдечната дейност, облекчава отоците и премахва излишната вода от тялото.

Младите картофи подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт, стимулират мозъка, нормализират метаболизма и подобряват настроението.

Пресни картофи с подправки на фурна

Идва сезонът на пресните картофи, които са най-вкусното нещо, което можеш да си приготвиш през пролетта. Те са малки, стават крехки, а ...

Тъй като по-голямата част от хранителните вещества са концентрирани директно под кората, нейното премахване значително намалява ползите от консумацията на картофи. По-добре е да ги сварите или изпечете заедно с кората.

Калоричното съдържание на пресните картофи е с 30 процента по-ниско, отколкото в старите клубеноплодни - в 100 грама млади картофи се съдържат само 90 калории. Картофите не съдържат мазнини. В състава им влизат минимум прости захари, което ги прави изключително подходяща храна в режими за отслабване.

Така че отговорът на въпроса дали младите картофи са здравословни определено е "Да". Те са подходящи за консумация от всеки, независимо от неговата възраст и здравословно състояние.

Нитрати в младите картофи

Младите картофи съдържат повече нитрати от старите. Но като цяло картофите са сред зеленчуците, които абсорбират тези вещества. Количеството им може да бъде намалено единствено чрез обелване на кората, но това трябва да се направи изключително внимателно, за да се запазят полезните вещества, съдържащи се под нея. 

Как се правят най-вкусните картофки соте

От край време картофките са сред любимите храни както за възрастните, така и за малчуганите. Почти не съществува дете, което да не е си...

Не забравяйте да съхранявате младите картофи в хладилник - при ниски температури има по-малък риск нитратите да се превърнат в по-токсични нитрити.

Накиснете картофите във вода за един час преди готвене - това ще намали съдържанието на нитрати в тях с още 20 процента.

Опитайте се да консумирате готовите картофи възможно най-скоро. 

Как е най-добре да се сготвят пресните картофи?

Най-добрият начин да приготвите младите картофи е да ги сварите. В този случай те трябва да бъдат поставени във вряща вода - това гарантира, че витамин С ще бъде запазен в максимални количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com