Правете това по 10 минути на ден и ще имате по-здрав мозък

6715
Правете това по 10 минути на ден и ще имате по-здрав мозък
Снимка: IStock

Бягането е може би един от най-лесните и достъпни начини за физически упражнения, защото е едновременно евтино и достъпно. Кросът подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, укрепва мускулите и подобрява здравината на костите. В допълнение към тези физически ползи, бягането е свързано с подобряване на психичното здраве.

Екип от учени от университета в Цукуба в Япония наскоро завърши мащабно проучване, което доказва, че само 10 минути бягане с умерена интензивност подобряват както настроението, така и работата на тялото. За целта учените проследили мозъчните изображения на бегачите, които показали, че бягането увеличава локалния приток на кръв към различни части на тялото и мозъка. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Scientific Reports Trusted Source.

При бягане мозъкът трябва да обработва големи количества сензорна информация, за да координира движението при бягане, като същевременно поддържа баланса на тялото. Може би поради тази причина изследванията показват, че префронталната кора се активира по време на бягане.

В допълнение, механичното въздействие на бягането увеличава кръвообращението, което също може да е от полза за мозъчната дейност.

Тези навици буквално съсипват черния дроб

Обикновените ежедневни дейности могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, увреждайки черния дроб - един от най-важните органи...

Учените са изследвали и движението на главата нагоре-надолу, което се случва по време на бягане при животни. Те са стигнали до заключението, че това движение може да допринесе за регулирането на серотониновите рецептори в префронталната кора. Това от своя страна може да играе роля за подобряване на настроението и когнитивния контрол.

В новото проучване изследователите изучават мозъчната функция и настроението след 10-минутен крос на бягаща пътека, след което сравнили това с мозъчната функция и настроението в покой.

За теста е била оценена изпълнителната функция чрез задачата на Stroop, която включва представяне пред участниците на цветни думи, написани в несъвместими цветове. Например думата „червено“ се появява с букви, оцветени в синьо. Колкото е възможно по-бързо, участниците трябва да посочат цвета на буквите, вместо да четат самата дума. Докато хората изпълняват задачата на Stroop, учените оценяват мозъчната им активност чрез наблюдение на промените в кръвния поток с помощта на близка инфрачервена спектроскопия - неинвазивен метод за оптично изображение. Когато определена област на мозъка се активира, количеството кръв в тази област се променя бързо. Близо инфрачервената спектроскопия измерва тези промени.

Резултатите показали, че хората, които бягали, имат значително повишено настроение в сравнение с „по-мързеливите“ си колеги. контролната сесия. Бягалите също са завършили теста на Stroop за значително по-бързо време и са имали повишени мозъчни сигнали в двустранната префронтална кора, установили учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com