X
 
 

С какво е опасно дори еднократното слънчево изгаряне

1892 0
photo of С какво е опасно дори еднократното слънчево изгаряне
Снимка: iStock/Guliver
"Доказано е, че еднократното излагане на слънце с тежко изгаряне увеличава двукратно риска от развитие на кожен меланом. Това каза за Радио "Фокус" – Пирин д-р Валерия Матеева, специалист по кожни и венерически болести. Тя коментира въпросът за начините за максималното предпазване на кожата в предстоящите топли дни. "В летните месеци, когато слънцето е по-интензивно, съществува риск от прекомерно излагане. Ние не забраняваме нищо, което е в някакви норми, дори гледаме благосклонно на излагането на слънце, когато не е в пиковите часове и когато е дозирано. В летните дни, когато става въпрос за времето между 11.00 часа на обяд до 16.00 часа следобед – става въпрос за много силно слънцегреене. При излизане на слънце в този часови диапазон е хубаво да имаме механична защита. Първото е шапка, която да предпазва лицето и ако сме на плажа - тениска или фина материя с дълги ръкави, която да предпазва зоните, които обикновено са изложени на слънце", коментира д-р Валерия Матеева. По думите ѝ в летните месеци най-сериозният проблем е изгарянето.

"Важно е да се знае, че то е реакция на организма, която показва, че по някакъв начин ние сме агресирали кожата. Доказано е, че еднократното излагане на слънце с тежко изгаряне увеличава двукратно риска от развитие на кожен меланом", каза още д-р Валерия Матеева. Тя добави, че това е един от най-злокачествените тумори при човека и е основната причина хората да избягват слънчевото изгаряне.

Затопля се, в неделя - до 31 градуса

От утре времето започва да се затопля, а в неделя градусите ще достигнат летни стойности. В събота ще започне затопляне. Ще преобладав...

"От друга страна кожата помни всички часове, които е прекарала на слънце дори без изгаряне. В рамките на години и десетилетия реагира с появата на различни доброкачествени и в даден етап при предразположение към злокачествени образования, които обаче не са меланом. Това са различни карциноми на кожата, които за щастие имат относително благоприятна прогноза", допълни д-р Валерия Матеева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално