Шумът в града е предпоставка за инфаркт

10942
Шумът в града е предпоставка за инфаркт

Силният шум от трафика увеличава риска от инфаркт, показа ново проучване. Изследователите твърдят, че на всеки 10% увеличаване на силата на шума рискът от получаване на сърдечен удар се увеличава с 12%.

Предишни проучвания също са изследвали комбинираните ефекти на шума и замърсяванията, но не са стигнали до категорично заключение.

100 гр черен шоколад дневно пази от инфаркт

Оказва се, че ежедневната консумацията на черен шоколад в продължение на десет години значително намалява риска от сърдечен удар или ин...

Последното изследване, което включвало 50 000 човека, доказало със сигурност връзката между силния шум и сърдечните удари, разказва PLos ONE, цитирано то Дейли Мейл.

Д-р Мат Соренсън твърди, че причината за тази връзка е непозната, но най-вероятно се дължи на увеличаването на нивата на стрес и неспокойния сън, свъзрани с шума от големото автомобилно движение.

„Стресът и неспокойният сън могат да доведат до драстични промени в начина на живот, включително и по-голяма консумация на цигари, което несъмнено прави връзката между шумния трафик и миокардния инфаркт още по-силна. Въпреки това открихме индикации за голям ефект от шума на автомобилния трафик и при непушачи”, заяви специалистът.

Редактор: Десислава Симова

6000 българи получават инфаркт годишно

Всяка година 6000 българи претърпяват инфаркт, като голяма част от тях са мъже в работоспособна възраст между 40 и 50 години, съобщи А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com