X
 
 

Специалист: До 10 години 25% от населението на света ще страда от деменции и "Алцхаймер"

2158 0
photo of Специалист: До 10 години 25% от населението на света ще страда от деменции и "Алцхаймер"
Снимка: iStock/Guliver
Според данни на Световната здравна организация на всеки 3 секунди някъде по света се появява нов случай на деменция или болестта на Алцхаймер и много скоро една четвърт или 25% от човечеството ще бъдат засегнати от такъв вид заболявания.

Това каза социологът д-р Венелин Стойчев на пресконференция, на която Фондация "Състрадание Алцхаймер" България представи проекта си "Заедно уважаваме, популяризираме и действаме" и резултатите от проведено през декември 2018 г. социологическо проучване за нагласите на хората към деменциите, предаде БГНЕС.

Психичните заболявания имат своите физически симптоми

Някои проучвания показват, че психичното заболяване често може да се прояви като физически симптоми. Депресията може да се прояви като ...

"Увеличава се броят на заболелите от деменция и "Алцхаймер" в България. Освен това пада и възрастта на страдащите от такъв тип заболявания, като сред тях има и 30-годишни хора", подчерта социологът и каза, че по света има много добри практики в справянето с този социален проблем.

"Всички добри световни практики за справяне с този вид заболявания са базирани на ценности в обществото като това, че всеки човек е член на нашето общество, заслужава достоен живот, заслужава уважение и се оказа, че всъщност точно на тези ценности има дефицит в нашето общество. Този проблем си остава в пределите на семейството. Близките на хората с такива заболявания се чудят как да скрият проблема и да затворят болните в дома, а това е противопоказно за състоянието им", коментира докторът и подчерта, че обществото ни страда от тежка форма на социална деменция и трябва да престанем да мислим за проблема като за частен случай.

Част от добрите практики за справяне с деменциите започва още на ниво превенция, профилактика и образование, а в по-напреднала възраст е необходимо да се прави редовен скрининг.

По отношение на социологическото проучване, Стойчев каза, че то не е представително и в него са се включили 142 души. Те са участвали в онлайн допитване, интервю или групови дискусии. Анкетите са проведени през декември в София и Варна и в тях са взели предимно участие хора, които гледат или са имали болен от деменция, или болестта на "Алцхаймер", болногледачи. Малък е делът на запитаните, които не са били пряко засегнати от проблема.

Започва Седмица за предпазване от рак на маточната шийка

В периода 23–25 януари 2019 г. тематични щандове, разположени в сградата на Народното събрание, ще предоставят информация за мето...

"Питахме хората доколко има информация в обществото за темите, свързани с деменцията. 95% от тях смятат, че няма достатъчно информация по темата, въпреки многото информационни кампании. Това е така, защото хората започват да се интересуват от заболяването едва когато ги застигне", подчерта още той и добави, че от деменция страдат предимно интелигентните хора като учители, адвокати, инженери, прокурори, които цял живот са полагали т.нар. умствен труд.

"Положителният извод от проучването е, че има чувство на солидарност сред част от обществото, както и желание за взаимопомощ", заяви социологът.

Заключенията на Фондацията са, че трябва да се подобри съществуващата система за подкрепа на засегнатите от деменция и техните семейства, тъй като много хора не знаят за тези възможности. Тази система включва достъп до психологически консултации, помощ в домашната грижа и развита система от групи за взаимопомощ, на които не им се налага да се борят за финансиране.

От там поискаха също така да бъде изграден единен център, в който близките на болните да получават информация за болестта и как могат да му помогнат. Съща тока там би могло да се правят и изследвания. Има необходимост и от дневни центрове, в които хората с деменция да поддържат социален живот. 

Апарат позволява щадяща диагностика за чревни заболявания

Клиничната лаборатория на една от частните болници в Стара Загора от началото на годината разполага с швейцарски апарат, който с минима...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.