Това билка е цяла аптека, всеки лекар го препоръчва

5649
Това билка е цяла аптека, всеки лекар го препоръчва
Снимка: Сергей Шабанов / Pixabay

Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято, рядко привличат вниманието ни. Те не са нито великолепни, нито екзотични, но притежават нещо много по-важно – лечебна сила. Днес може би това е най-популярната билка и в народната, и в официалната медицина. И тази слава е съвсем заслужена – невенът съдържа голямо количество сложни химични вещества, които взаимно усилват действието си.

На първо място са каротиноидите (каротин, ликопен, рубиксантин, цитраксантин и др.), които придават оранжевия цвят на невена, но и неговите слънцезащитни и заздравяващи свойства. Колкото по-ярък е цветът, толкова в по-големи количества са тези вещества и съответно по-силно е лечебното му действие. В кошничката се съдържат още плодови киселини, смоли и фитонциди, които имат мощно антибактериално действие. Лечебни съставки имат и зелените и стъбла и листа, затова се берат целите стръкове на билката. Най-важните от тях са тритерпентинови сапонини, които имат силно противовъзпалително действие и стягащите дъбилни вещества – цяла аптека в едно растение.

Още от Древността невенът се използвал за лечение на труднозаздравяващи и инфектирани рани, нередовна менструация, кожни заболявания. Днес кръгът на приложенията му са се е разширил неимоверно – използва се като растителен антибиотик (особено срещу стрептококи и стафилококи), при възпалителни гинекологични заболяния, разширени вени, в козметиката, вътрешно при язва и гастрит.

Хората с тази кръвна група са с най-слаб имунитет

Тинктурата от свежи стръкове има най-силно антибиотично действие. Приготвя се от една шепа току-що откъснат невен и 150 -200 мл. силна водка, които се киснат в плътно затворен буркан 2 седмици и след това се прецеждат. Готовата тинктура се използва разредена – 1 ч.л. в чаша вода, както за вътрешно приложение при язва и гастрит, така и за промивки на рани, възпалени очи, гаргара на устата при ангина, болки в гърлото, парадонтоза и други възпалителни стоматологични заболявания.

Бебешко масло – невенът е особено подходящ за грижи за нежната бебешка кожа, която все още няма изградена защитна бариера. Предпазва я от инфекции, възпаления и подсичане, особено в комбинация с бадемово масло, което овлажнява и не предизвиква алергични реакции. В бурканa се слага изсушени стръкове от невен и се заливат с бадемово масло, което трябва да ги покрие напълно.

Универсален мехлем за изгаряния, рани, разширени вени, белези и пигментни петна. Приготвя се от шепа сушени стръкове и 100 гр. твърдо масло – кокосово, палмово, карите, в народната медицина и със свинска мас. Билката се запържва за кратко в маслото и се оставя да престои една нощ. На следващата сутрин отново се загрява, колкото да се прецеди през марля и се налива в чист и сух буркан. Мехлемът ускорява заздравяването на кожата, премахва пораженията от слънцето (лунички, пигментни петна) и въпреки мазната текстура действа добре и срещу акне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com