Това са най-добрите билки при цистит

15432
Това са най-добрите билки при цистит
Снимка: iStock/Guliver

Циститът е изключително неприятно състояние, придружено от доста силно усещане за парене и болка след уриниране. Освен това нарушава нормалния сън, принуждавайки ви да ставате по няколко пъти на нощ, пречи ви да се концентрирате върху работата. Лечението у дома, започнало възможно най-рано, наистина може да намали неприятните симптоми, но е невъзможно напълно да се справим с болестта без ръководството на опитен лекар, пише изданието The Health Site. 

Лечение на цистит с билки

Използването на лечебните билки се основава на техните противовъзпалителни, спазмолитични, детоксикиращи и диуретични ефекти. В случая полезни са: риган, блатен аир (корен), червена боровинка (листа), обикновен дъб (кора), жълт кантарион, невен (цветове), лен (семена), мента, мащерка, шипки (счукани плодове), златна пръчица, бял равнец, маточина.

Забравете за цистита само с малко дафинов лист

Риганът съдържа етерично масло, дъбилни вещества, флавоноиди, органични киселини, макро и микроелементи. Има диуретично, седативно и умерено антимикробно действие.

Жълтият кантарион има антисептично, диуретично и противовъзпалително действие. Съдържа хиперицин, който има изразен антибактериален ефект.

Златната пръчица има антибактериално, противовъзпалително, имуномодулиращо, спазмолитично, аналгетично и диуретично действие.

Лайката е естествен антисептик, има противовъзпалително и седативно действие, облекчава болковите симптоми.

Белият равнец има противовъзпалително, имуностимулиращо и обезболяващо действие.

Градинският чай има антисептично, диуретично и противовъзпалително действие.

Шипката е естествен диуретик, тъй като ускорява производството и отделянето на урина. Шипките съдържат голямо количество витамин С, така че с право се считат за един от най-добрите естествени антиоксиданти с подчертан противовъзпалителен ефект.

Ментата и маточината имат успокояващ ефект.

Въпреки огромните ползи от билколечението при лечението на цистит при мъже и жени, ролята му не бива да се надценява. Основното средство за борба с цистита са антибиотиците, избрани от лекар, като се вземат предвид хода на заболяването и характеристиките на тялото. А лечението на цистит с билки е отличен спомагателен метод.

Следните прости препоръки ще помогнат за облекчаване на състоянието на тялото и намаляване на симптомите на болка: можете да поставите нагревателна подложка върху надпубисната област и / или да вземете топли седящи вани. Важно е да наблюдавате диетата си: пикантни подправки, маринати и консерванти трябва да бъдат изключени. По-добре е да пиете чай с мляко. На пациента трябва да се осигури почивка, тъй като високата температура често придружава коментираното заболяване.

Възможни усложнения

Всеки неблагоприятен фактор, например хипотермия, ще доведе до победата на вражеските микроби над вашия имунитет и развитието на болестта. В този случай заболяването става хронична. Има риск от развитие на още по-сериозно заболяване - пиелонефрит, ако инфекцията достигне до такъв жизненоважен орган като бъбреците. Това може да се избегне единствено с помощт на правилно и навременно лечение.

Златна пръчица върши чудеса при цистити и бъбречни проблеми

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com