Учен: Този вид алкохол е най-опасен за образуване на тромб

64739
Учен: Този вид алкохол е най-опасен за образуване на тромб
Снимка: iStock

Има противоречиви проучвания за ефектите на алкохола и риска от дълбока венозна тромбоза (ДВТ). ДВТ възниква, когато кръвен съсирек се образува във вена на крака или на друго място дълбоко в тялото. Той може да ограничи притока на кръв към областта около съсирека, но също така може да се освободи от дълбоката вена и да стигне до белите дробове. 

Кръвният съсирек може да заседне в артерия в белите дробове и да се превърне в животозастрашаваща белодробна емболия (PE). PE блокира притока на кръв към белите дробове и натоварва сърцето. Заедно ДВТ и БЕ образуват състояние, наречено венозен тромбоемболизъм (ВТЕ).

Доказателства от проучване от 2021 г. сочат, че прекомерната консумация на алкохол може да повиши риска от ДВТ. Въпреки това, проучване от 2013 г. предполага, че умереният прием на алкохол може действително да намали риска от ДВТ.

Проучването от 2013 г. беше само за консумацията на алкохол и риска от ДВТ при мъжете. Въпреки това, няма индикации, че връзката между алкохола и риска от ДВТ се различава значително между мъжете и жените. 

Ползи за здравето от консумацията на алкохол

Възможните ползи за здравето от умерената консумация на алкохол са спорни. Ниската до умерена консумация на алкохол е свързана с по-нисък риск от коронарна болест на сърцето и инсулт. Това може да се дължи на разреждащия кръвта ефект на алкохола, който може да попречи на образуването на съсиреци. 

Проучване, публикувано през 2019 г., установи, че умерената консумация на алкохол всъщност е свързана с по-добри здравни резултати за по-възрастните хора, отколкото въздържането от него. 

Лекар: Една чаша разреден ябълков оцет прави чудеса с холестерола и килограмите

Но тази връзка може да не е пряка причинно-следствена връзка между пиенето и по-дълъг и по-здравословен живот. Хората, които не пият алкохол, може да имат други здравословни проблеми или навици, като тютюнопушене, които влияят на тяхното здраве и дълголетие.

Рискове за здравето от консумацията на алкохол

Има дебат, че прекомерната консумация на алкохол има отрицателно въздействие върху:

  1. сърце
  2. тираж
  3. черен дроб
  4. мозък
  5. повечето други функции на органи

В проучване от 2017 г. изследователите установиха, че рискът от ВТЕ се увеличава значително сред хората, които са хоспитализирани поради алкохолна интоксикация. Прекомерната консумация на алкохол също влияе върху преценката и увеличава вероятността от злополуки, падания и други наранявания. Той също така допринася за увеличаване на теглото, което е рисков фактор за ДВТ. 

Видът алкохол, който консумирате, има ли значение?

В проучването от 2013 г. изследователите не откриха разлика в риска от ДВТ между консумацията на бира и вино. Алкохолът не е включен в това проучване. 

Като цяло червеното вино се счита за „най-здравословната“ форма на алкохол. Това е основно защото има най-високи нива на полифеноли. Полифенолите са съединения на растителна основа, които действат като антиоксиданти в тялото. Антиоксидантите се борят с възпалението и поддържат добро здраве. 

Червеното вино има по-високи нива на полифеноли от бялото вино, което от своя страна има по-високи нива от бирата. Алкохолът има най-ниското съдържание на полифенол, но най-високата концентрация на алкохол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com