Учени: Това масло причинява деменция

6773
Учени: Това масло причинява деменция
Снимка: iStock

Американски учени установиха, че честата консумация на соево масло увеличава риска от болестта на Алцхаймер - най-честата форма на деменция и други психични заболявания, съобщава Endocrinology

Експерти от Калифорнийския университет проведоха експеримент върху лабораторни мишки. Към диетата им бяха добавени два вида масло: натурално и генетично модифицирано, тъй като се смяташе, че ГМО соята е по-здравословна от обикновената. Но резултатът от изследването е неочакван.

По време на експеримента учените установили, че соевото масло влияе върху функционирането на мозъка, включително неговия най-важен хормонален център - хипоталамуса. Един обикновен продукт, подобно на генетично модифицирания, променя активността на повече от сто гена в клетките си, някои от тях са свързани с производството на окситоцин или хормона на щастието. Сред променените клетки има такива, които са повлияли на развитието на невродегенеративни заболявания, включително болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

5 златни правила за предпазване от деменция

Учените не успяват да установят кои компоненти на маслото причиняват този ефект. Изследователите подчертават, че мишките са получили продукта в концентрирани дози. В тази връзка диетолозите препоръчват ограничаване или дори пълно премахване на соевото масло от диетата - то също се оказа замесено в развитието на затлъстяване и диабет.

Други вреди от соевото масло

Редовната употреба на соево масло може да намали мъжката плодовитост и да намали обема на произведената сперма; съдържащите се в състава му олигозахариди предизвикват метеоризъм по време на ферментация.

Алергичните реакции към соевите продукти са доста чести, особено сред децата (около 30% от децата са алергични към соя поради съдържанието на соев лецитин).

Тиогликозидите в състава му имат отрицателен ефект върху щитовидната жлеза, честата консумация на това масло може да причини симптоми на хипотиреоидизъм и образуване на гуша.

Всяко соево масло (частично хидрогенирано, органично или генетично модифицирано с малки количества линолова киселина) може да причини клетъчна дисфункция: неврологични и метаболитни промени, свързани с аутизъм, болест на Алцхаймер, тревожност, депресия, затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и мастна чернодробна болест .

Потенциалните рискове за здравето от консумацията на соево масло включват вреда от замърсени с токсични глифозат суровини (самите зърна) и високи нива на преработени омега-6 мастни киселини, които разграждат омега-3 до омега-6.

Учени откриха каква е връзката между щитовидната жлеза и деменцията

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com