Учени: Този симптом с лицето издава риск от деменция

2012
Учени: Този симптом с лицето издава риск от деменция
Снимка: iStock

Учени от Медицинския факултет на Станфордския университет установиха, че деменцията може да се развие поради ускорено увреждане на клетките, причинено от мутация в ензима алдехид дехирогеназа 2, съобщава Acta Neuropathologica Communications.

Зачервяване на лицето след прием на алкохол и риск от деменция

При наличието на коментирания ензим алкохолът не се абсорбира достатъчно добре и в тялото се натрупва ацеталдехид, токсичен продукт от разпадането на етанола, което се изразява в зачервяване на лицето. Мутацията се среща при 560 милиона души на планетата, предимно в източноазиатците. В резултат на това при тях се появява зачервяване на лицето след консумация на алкохол.

5 златни правила за предпазване от деменция

Ако има такава мутация, това означава, че протеинът в клетките не може да разгради ацеталдехида. В резултат на това митохондриите се увреждат от токсините, активността им намалява - това причинява болестта на Алцхаймер.

Учените откриха начин да възстановят увредените клетки с помощта на молекулата Alda-1. В бъдеще той може да бъде в основата на иновативни лекарства срещу деменция, която в момента се смята за нелечима.

Как алкохолът влияе на мозъка?

Консумацията на алкохол често води до високо кръвно налягане и високи нива на холестерол в кръвта. Това от своя страна може да увреди кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват мозъка и да причини съдова деменция. Функцията на паметта също може да пострада.

Хората, които пият много за дълъг период от време, включително пиячите и алкохолиците, са изложени на най-голям риск от причиняване на увреждане на мозъка и развитие на деменция.

Скорошно проучване на учени от Франция установи, че хората, които се пристрастяват към алкохола и развиват здравословни проблеми в резултат на това, са три пъти по-склонни да развият коментираното заболяване, съобщава изданието The Health Site. Тежките пиячи са по-склонни да пушат, да страдат от депресия и да водят нездравословен начин на живот. Всичко това повишава и риска от деменция.

Авторите на друго проучване, проведено в 19 страни, установиха, че редовната злоупотреба с алкохол съкращава живота с една до две години. Същото проучване предупреждава, че хората, които пият повече от 18 единици алкохол на седмица, рискуват да съкратят живота си с четири до пет години.

Колкото повече алкохол пиете редовно, толкова по-висок е рискът от развитие на различни заболявания. Те включват чернодробно заболяване, рак, инфаркт и инсулт. Настоящите насоки във Великобритания гласят, че мъжете и жените не трябва да пият повече от 14 единици алкохол на седмица, допълва още изданието.

Лекар: Това е най-добрата закуска против деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com