Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висока пикочна киселина - лекар разкри кои симптоми я издават

01 април 2024, 10:10 часа

Високата пикочна киселина не протича безсимптомно. Руският лекар Ренета Олеговна разкри кои симптоми я издават.

Симптоми на висока пикочна киселина

Експертът споделя, че заболяването подагра е форма на артрит, която възниква поради отлагането на соли на пикочната киселина в ставите. Най-често започва с възпаление на палеца на крака, но след това може да засегне коленете, гръбначния стълб и други части на опорно-двигателния апарат. С течение на годините вероятността от развитие на болестта се увеличава. Въпреки това може да се появи на всяка възраст.

Плодовете, които смъкват пикочната киселина

Мъжете са по-податливи на подагра. Техните нива на пикочна киселина в кръвта обикновено са по-високи. Това се дължи на разликите в хормоналните нива и метаболизма. При жените рисковете се увеличават след менопаузата.

“Основно при повишение на коментирания показател в болка в една или повече стави. Често заболяването започва с внезапна остра болка в палеца на крака. Такива атаки често се случват през нощта. Освен това се добавят подуване и зачервяване около засегнатата става”, казва още специалистът.

Как да различим подагра от артрит?

“Това може да бъде трудно да се направи въз основа на външни симптоми. Има разлики, разбира се. Острият артрит има тенденция да засяга повече стави, отколкото подаграта. Също така няма подуване или зачервяване. Но само специалист може точно да постави диагнозата въз основа на лабораторни изследвания. По-специално, това е кръвен тест за проверка на нивото на пикочната киселина”, казва още лекарят.

“Подаграта се счита за многофакторно заболяване. Това означава, че може да се развие поради различни причини и фактори. Засега науката знае само за някои, например наследственост. Често заболяването се среща при роднини от първа линия”, допълва д-р Олеговна.

“Благодарение на напредъка в молекулярната биология учените са успели да идентифицират някои гени, които участват в метаболизма на същите тези пурини и пикочна киселина. Мутациите в тях (които могат да бъдат наследени) провокират нарушаване на този процес, което води до подагра”, споделя още експертът.

Други фактори за отключване на заболяването включват:

  • храни, богати на пурини, когато диетата съдържа твърде много месо, риба, морски дарове, вътрешности (вътрешности), гъби, спанак, аспержи;
  • алкохол, който повишава нивото на пикочната киселина в кръвта; затлъстяване;
  • бъбречно заболяване, което нарушава отделянето на пикочна киселина;
  • приемане на определени лекарства, като диуретици.

“Ако имате роднини с подагра, тогава трябва да сте изключително внимателни. Но дори и при липса на риск от развитие на болестта, излишните количества месо, алкохол или затлъстяването не водят до нищо добро. Така че във всеки случай стойте далеч от всичко това”, съветва още експертът.

Топ 6 на храните, които смъкват пикочна киселина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес