Плодовете, които смъкват пикочната киселина

124732
Плодовете, които смъкват пикочната киселина
Снимка: Pixabay

Пикочна киселина - зад този термин се крие наименованието на отпадъчен продукт, образуван в тялото. Екскретира се с урината, но понякога нивата му в тялото са толкова високи, че част от него остава вътре. Ниските нива на пикочна киселина могат да бъдат толерирани, но повишените нива могат да причинят хиперурикемия, която води до подагра (форма на артрит). Ето защо е много важно да се регулира нивото на пикочната киселина в организма, за да се предотвратят сериозни последици за здравето.

Подаграта е вид артрит, причинен от повишени нива на пикочна киселина ( хиперурикемия ). Това води до остра болка в ставите, когато там се натрупват уратни кристали. Това може също да доведе до повишаване на киселинността на урината и кръвта.

Топ 6 на храните, които смъкват пикочна киселина

Най-добрите плодове за сваляне на нивата на пикочната киселина в организма

Плодовете, които смъкват нивата на пикочна киселина в организма, са ябълки, череши, горски плодове, лимон, според изданието The Health Site.

Ябълките съдържат ябълчена киселина, която помага за неутрализиране на пикочната киселина в кръвта.  Освен ябълките предимства има и ябълковият оцет, той също помага за контролиране на нивата на пикочната киселина. Добавете 2 супени лъжици оцет към една чаша топла вода и изпийте. Пийте 2 пъти на ден, за да контролирате нивата на пикочната киселина.

Черешите са богати на антоцианини, които имат противовъзпалителни свойства. Те предотвратяват кристализацията на пикочната киселина в урат и по този начин предотвратяват нейното натрупване. Освен това черешите неутрализират киселината в организма и намаляват болката.

Горски плодове - ако имате високи нива на пикочна киселина в кръвта, започнете да ядете ягоди и боровинки. Тези плодове имат противовъзпалителни свойства и намаляват болката и възпалението.

Високите нива на пикочна киселина могат да бъдат редуцирани чрез пиене на пресен сок от краставици, цвекло и моркови.

Лимонената киселина помага за контролиране на нивата на пикочната киселина, като я разтваря и предотвратява повишаването на нивата. Препоръчително е пиенето на вода с лимон два до три пъти на ден.

Консумацията на повече фибри, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, помага да се контролират нивата на пикочната киселина в кръвта и урината. Освен това помага за балансиране на нивата на инсулин и кръвна захар, предотвратявайки риска от диабет. 

Препоръчва се и консумацията на зелен чай. Той е богат на антиоксиданти, които помагат за намаляване на нивата на пикочната киселина и намаляват риска от развитие на подагра.

Водата също е необходима борбата със здравословните проблеми, особено проблемите с пикочната киселина. Водата помага за по-бързото отстраняване на токсичните елементи от тялото. Нейната консумация в достатъчни количества подпомага функцията на бъбреците и елиминирането на пикочната киселина, допълва изданието.

Топ 5 на зеленчуците, които смъкват пикочната киселина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com