Високо кръвно налягане – причини и лекове за него

29256
Високо кръвно налягане – причини и лекове за него
Снимка: iStock/Guliver

Хипертонията е бич на съвремието, тя причинява страдание и здравословни проблеми на около 30% от населението. Първите симптоми – главоболие и световъртеж – често остават неразпознати и пренебрегнати и страдащият открива повишеното кръвно налягане значително късно, когато то вече е причинило увреждания на организма.

За да се предпазим от развитие на хипертония, трябва да сме наясно кои са основните причини за повишаване на кръвното налягане, а за да овладеем ситуацията, преди да се е превърнала в трайно заболяване – да знаем как да си помогнем с домашни лекове.

При хипертония: 7 плодове, които нормализират кръвното налягане

Напоследък се наблюдава как хората са много по-отговорни към собственото си здраве и опитват да прогонят лошите навици, така че да елим...

Хипертонията може да бъде есенциална и вторична. Първата е причина за 90% от случаите на повишено кръвно налягане и е свързана с различни фактори, но не и с друго заболяване. Сред тези фактори са стрес, прекомерна употреба на кофеин и алкохол, наднормено тегло, алкохол, заседнал начин на живот, генетична предразположеност,  нездравословно меню, съдържащо прекалено много продукти от животински произход и захар, мъжки пол. Вторичната хипертония е резултат на друго заболяване в организма. Най-често е породена от бъбречен проблем или диабет. В този случай е важно да се открие и лекува основното заболяване, като това ще доведе и до трайно разрешаване на проблема с кръвното налягане.

Повишаването на кръвното налягане може да бъде резултат от притеснение и липса на почивка при чувствителни и неустойчиви на стресови фактори хора. В този случай отделяне от средата, причиняваща стрес, и качествена почивка ще бъдат достатъчни за овладяване на кръвното налягане и разрешаване на проблема. Ако високо кръвно е причинено от употреба на алкохол или кофеин, тяхното спиране ще изиграе роля на лек. Ако обаче хипертонията се дължи на атеросклероза или други по-сериозни проблеми, е необходимо и важно да се подходи разумно и бързо да се предприемат мерки за лечението. Сред средствата за понижаване на кръвното налягане са храни и подправки, които има във всяка кухня – диня, чесън, червено цвекло, каркаде, канела. Лъжица канела в малко количество кисело мляко бързо ще нормализира високото кръвно налягане.

Правилното хранене също оказва значително влияние върху показанията на апарата за кръвно. Ако вашето е повишено над 140 на 90, преустановете прекомерната употреба на сол и подправяйте ястията със зелени подправки, за да не чувствате липсата на бялата отрова. Внимавайте с консервите, чипса и други пакетирани храни, които съдържат значителни скрити количества сол, както и с колбасите, чиито консерванти са всъщност натриева основа. Откажете се и от мазните храни от животински произход, както и от белия хляб, бързите въглехидрати под формата на тестени и сладки изделия. Проучвания твърдят, че фосфатите в готовите храни също вдигат кръвното налягане. Те са и бърз път към наднорменото тегло,  което ускорява атеросклерозата, а тя – хипертонията. Ако налягането е трайно повишено, потърсете лекар.

Някои лекарства имат като страничен ефект повишаване на кръвното налягане. Ако вашият случай е такъв и забележите проблем, след като сте започнали да приемате нови лекарства, обърнете се към лекуващия лекар, за да бъдат заменени с други.

Трудно за намиране проучване с данни за лекарства за кръвно с повишен и значително повишен риск от рак на кожата

Някои антихипертензивни лекарства (т.е. лекарства, които се ползват за лечение на хипертония), може да увеличат риска от рак на кожата ...

Спортът, балансираното хранене, богато на плодове, зеленчуци, избягване на стреса и лечение на основните заболявания са най-краткият пък за справяне с хипертонията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com