Витамини за здравето на мозъка и паметта

42621
Витамини за здравето на мозъка и паметта
Снимка: Thinkstock/Guliver

Знаете ли, че човешкият мозък използва повече енергия от всеки друг орган в тялото? Мозъкът представлява само 2% от общото телесно тегло, но в него се концентрират повече от 20% от общия разход на енергия на тялото. 

Когато става въпрос за витамини, които поддържат здравето на мозъка, трябва да знаем, че това е орган, който често сравняваме с гъба, която абсорбира всичко, което може. Това усвояване включва хранителни вещества от храната и хранителни добавки, за да ви помогне да поддържате активност.

Това са 10-те най-важни витамини и минерали за жените

Витамините и минералите са отговорни за регулирането на всички функция в тялото: кръвоснабдяване, дишане, регенерация и т.н. Но както ...

Има много витамини, посочени за поддържане и дори подобряване на мозъчната ви функция. Имайте предвид, че това е орган, който никога не почива, така че допълнителна доза витамини няма да навреди на мозъка ви, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Запознайте се с най-добрите витамина за мозъка и паметта.

Витамини от група В

Може да се каже, че те са най-добрите витамини на мозъка. По-конкретно, B12 е един от най-ефективните. Всъщност изследванията потвърждават, че има пряка връзка между дефицита на витамин В12 и лошото здраве на мозъка. 

Една връзка между витамините от група В и здравето на мозъка е с хомоцистеина. Високите нива на хомоцистеин могат да допринесат за лошо здраве, включително лоша мозъчна функция. Ето защо е научно доказано, че витамините от група В помагат да се поддържат нивата на хомоцистеин под контрол.

Ето кои витамини могат да провокират появата на висок холестерол

Хранителните добавки са се превърнали в ежедневна необходимост за много хора, но тяхната безопасност е поставяна под въпрос неведнъж. Н...

От друга страна, витамините от група В участват тясно в производството на катаболна енергия в клетките. Веднъж попаднали в мозъка, специфични клетъчни механизми на поглъщане диктуват разпределението. Нещо повече, всички витамини от група В претърпяват големи трансформации, вариращи от 8% до 100% на ден, но нивата им са строго регулирани от множество хомеостатични механизми в мозъка. 

Витамин С

Подобно на витамин В, той също може да помогне за поддържане на здравето на мозъка поради високата си антиоксидантна активност. 

Все повече доказателства сочат витамин С като важен хомеостатичен редокс фактор в централната нервна система, свързващ неадекватното хранително снабдяване с витамин С с отрицателни ефекти върху когнитивните функции.  Това е особено вярно за възрастните хора, тъй като дефицитът на витамин С е по-често срещан сред тях.

Витамин Е

Когато жената мине 50, тя се нуждае от тези витамини и минерали

С напредването на възрастта имаме все по-голяма нужда от подсилване на имунитета, снабдяване с витамини и минерали и грижа за външния в...

Той има подобен механизъм на витамин С, защото е и мощен антиоксидант. Изследванията показват, че ниските нива на витамин Е могат да допринесат за лоша мозъчна функция. Предварителни проучвания върху животни показват, че добавката с този витамин може да има защитен ефект върху мозъчната функция. 

Витамин К

Когато мислим за витамин К, обикновено мислим за силни кости, но трябва да имаме предвид, че той служи като "старт" за здравето на мозъка. Проучвания показват, че витамин К влияе върху сфинголипидите, които са съединения на мастни киселини в клетъчните мембрани на мозъка. Изследователите са на мнение, че повишеният хранителен прием на витамин К е свързан с по-добро познание и поведение.

Трябва да се добави, че някои често срещани лекарства могат да причинят дефицит на витамини В, С и К.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com