Възпалена и петниста кожа: 3 признака, че имате висок холестерол

3051
Възпалена и петниста кожа: 3 признака, че имате висок холестерол
Снимка: iStock

Високият холестерол е често срещан здравословен проблем, който често остава незабелязан, докато не доведе до по-сериозни проблеми като сърдечно заболяване или инсулт. Въпреки че той засяга предимно кръвоносните съдове, въздействието му може да се прояви по неочаквани начини, включително върху кожата.

Възпалената и зачервена кожа може да бъде ранен индикатор за висок холестерол, което подчертава важността на проследяването на нивата на липидите и извършването на необходимите промени в начина на живот. В тази статия ще разгледаме три признака на възпалена и петниста кожа, които могат да бъдат свързани с висок холестерол.

Как да повишим добрия холестерол – изберете тези 5 храни

Ксантелазма

Ксантелазма, често наричана холестеролови отлагания, е забележимо състояние на кожата, което може да показва повишени нива на холестерола. Това са жълтеникави плаки, които се развиват върху или около клепачите. Ксантелазмата се появява, когато холестеролът се натрупва в малките кръвоносни съдове под кожата, което води до повдигнати, меки и безболезнени подутини.

Макар че тези образувания сами по себе си са доброкачествени и не са вредни, те служат като видимо напомняне за висок холестерол, поради което е важно да се обърне внимание на основния липиден проблем, за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания.

Ксантоми

Ксантомите са друг дерматологичен признак, свързан с високия холестерол. За разлика от ксантелазмата, ксантомите могат да се появят по различни части на тялото, включително по лактите, коленете, ръцете или седалището. Те често се описват като възли или струпвания от жълтеникави или червеникаво-кафяви, повдигнати подутини по кожата. Те се появяват поради натрупването на холестерол в кожните клетки. Изключително важно е тези кожни аномалии да бъдат разпознати рано, тъй като те могат да показват необходимост от интервенции за понижаване на холестерола и по-задълбочена оценка на сърдечносъдовия риск.

Висок холестерол - това са 7-те най-добри закуски за свалянето му

Сърбеж

Пруритусът или постоянният сърбеж по кожата може да бъде по-малко забележим, но все пак важен признак за висок холестерол. Сърбежът по кожата може да е резултат от отлагания на холестерол в кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв към кожата. Това състояние е особено често срещано при лица с фамилна хиперхолестеролемия - генетично заболяване, което причинява изключително високи нива на холестерола. Въпреки че сърбежът може да има различни основни причини, от съществено значение е да се консултирате с медицински специалист, за да определите дали високият холестерол допринася за кожния ви дискомфорт.

Възпалената и зачервена кожа може да бъде не само козметичен проблем - тя може да бъде ранен индикатор за високи нива на холестерол. Разпознаването на тези признаци и незабавното търсене на лекарска помощ е от решаващо значение за предотвратяване на усложнения, свързани със сърцето. Промените в начина на живот, включително промени в диетата, физически упражнения и медикаменти, могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола и да намалят риска от сърдечносъдови заболявания.

Редовните профилактични прегледи и оценката на липидния профил са от съществено значение за проследяване на нивата на холестерола и цялостното ви здраве. Ако забележите някоя от тези кожни промени, е добре да се консултирате с доставчик на здравни услуги, за да се обърне внимание на първопричината и да се гарантира, че ще предприемете проактивни стъпки към по-добро сърдечно здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com