Висок холестерол - това са 7-те най-добри закуски за свалянето му

47306
Висок холестерол - това са 7-те най-добри закуски за свалянето му
Снимка: iStock

От фибри до здравословни мазнини, скритите части на някои храни могат да ви помогнат да поддържате нивата на холестерола си под контрол.

Високите нива на липиди в кръвта може "тихо" да увредят артериите ви, увеличавайки риска от сърдечни заболявания и инсулт. Ето защо е много важно да се контролират нивата на липидите, преди да се развият сериозни здравословни проблеми.

Започването на деня с добра закуска може да бъде първата стъпка към понижаване на холестеролните нива, според руския диетолог д-р Игор Строков. Той споделя, че в случая най-добрите закуски са овесени ядки, горски плодове, ядки, гръцко кисело мляко, пълнозърнест тост, авокадо, яйца.

Най-добрите закуски за сваляне на холестерола

„Овесените ядки съдържат разтворими фибри, особено бета-глюкани, които могат да понижат холестеролните нивата чрез намаляване на абсорбцията на липидите в червата“, казва експертът.

Лекар: Само този евтин зеленчук сваля бързо холестерола

Към овесената каша можете да добавите малко плодове, за да увеличите максимално въздействието на вашата закуска върху восъчната субстанция.

Боровинките, ягодите и малините, заредени с антиоксиданти и фибри, могат да помогнат за предотвратяване на окисляването на липидите, намалявайки вероятността от образуване на плака в артериите, обясни лекарят.

Ядките са друга здравословна добавка към първото хранене за деня, тъй като здравословното им съдържание на мазнини може да повиши холестеролните нива.

"Бадемите и орехите са богати на ненаситени мазнини, фибри и растителни стероли, създавайки мощен коктейл, който може да контролира нивата на липидите", казва експертът.

Гръцко кисело мляко - богата на протеини и пробиотици, тази популярна опция за закуска може да ви помогне да се заситите и да намалите общия си прием на калории, според вашия лекар.

Освен това съдържанието на пробиотици може да има положителен ефект върху здравето на червата и холестеролния метаболизъм.

холестерол

Изборът на пълнозърнести храни пред рафинирани може да увеличи приема на фибри.

„Фибрите могат да помогнат за понижаване на холестеролните нива и да подобрят здравето на сърцето“, каза лекарят.

Комбинирането на пълнозърнест хляб с авокадо е още една опция.

Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, особено олеинова киселина, която може да подобри липидния профил в кръвта и да понижи холестеролните нива, според лекаря.

„За повечето хора умереното ядене на яйца (няколко пъти седмично) е малко вероятно да има значителен ефект върху нивата на липидите“, добавя д-р Строков.

Въпреки че яйцата съдържат мазнини, те също са добър източник на протеини и други хранителни вещества, включително витамин B12, витамин D, рибофлавин, холин и селен, което ги прави полезни за здравето на сърцето.

Oще: По колко орехи на ден свалят холестерола

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com