Защо мъжете живеят по-малко от жените

30370
Защо мъжете живеят по-малко от жените

Международна група учени е установила, че съществува връзка между загубата на Y-хромозоми в кръвните клетки и намалената продължителност на живота. Отчасти това става поради повишения риск от смърт вследствие на рак, съобщи Times of India. По тази причина мъжете обикновено живеят по-малко от жените. При представителите на силния пол случаите на рак също са по-разпространени.

Измененията в ДНК на нормалните клетки се натрупват в продължение на целия живот. В резултат на тези генни мутации се развиват диабет, рак и други болести.

Безценни съвети за здраве на хирурга Николай Амосов

Здравето е най-скъпото нещо, което притежаваме и се опитваме да запазим през целия си живот. Често пъти това зависи от самите нас и ние...

Международната група специалисти е анализирала ДНК в кръвни проби, взети от 1600 възрастни хора. Оказало се, голямата част от генетичните промени се дължат на загубата на Y-хромозоми в белите кръвни клетки. Специалистите са проследили здравословното състояние на група мъже в продължение на дълги години.

Ларс Форсберг, сътрудник на отделението за имунология, генетика и патология към Университета на Упсала, е доказал, че дълголетниците сред мъжете, загубили Y-хромозоми в голямо количество кръвни клетки, се срещат много по-рядко, независимо от причините за смъртта. Установено е било също, че има връзка между Y-хромозомата и риска от смърт от рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com