Защо слънцето е опасно за малките деца

5803
Защо слънцето е опасно за малките деца
Снимка: iStock

Слънцето уврежда кожата, състарява я, може да причини рак, изгаряне, слънчев удар. С промяната в климата слънчевите лъчи сякаш стават все по-силни и увреждащи. И докато зрелият организъм все пак може да се противопостави на вредното въздействие на слънцето, то неукрепналият детски е незащитен. Вижте защо.

Децата и слънчевото изгаряне

Тези признаци издават, че тялото ви има критична нужда от слънце

Само 15 минути дневно, прекарани на слънце, са достатъчни, за да си набавите необходимата дневна доза витамин D. През лятото обикновено...

Кожата има памет. Изгарянията в детството могат да причинят сериозни здравословни проблеми и дори рак в зряла възраст. UVВ лъчите увреждат ДНК на клетката. Първоначално организмът се справя, но с натрупване на неблагоприятното въздействие и с годините създава благоприятен терен  за развитието на кожен тумор, „израждане” на бенки и др. Детската кожа е изключително чувствителна. Фотозащитата е задължителна като продуктът трябва да е с висок фактор и съобразен с нежната детска кожа. Децата на възраст под 3 години изобщо не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Така ги предпазвате не само от кожни тумори, но и образуване на пигментни петна в по-зряла възраст. Нежната детска кожа предпазвайте с продукти, създадени и предназначени специално за деца. Важно е мъниците да получават витамин Д от слънчевите лъчи, тъй като е безценен за здравето им, но сутрин до 10 часа, както и следобед след 18 часа. Бебетата е необходимо да са под хубава сянка и да не се излагат на слънчеви бани независимо от часа.

Децата, слънцето и слънчевите очила

Когато купувате слънчеви очила на детето ви, те трябва да притежават реални качества и защити. Закупете ги от оптика, а не от битак и не избирайте евтин продукт. Ако очилата са фалшиви, те ще доведат до повече увреждане на очите, отколкото ако детето не носи очила. Тъмните стъкла лъжат зеницата и тя се разширява. Ако стъклата нямат реално филтри, зеницата поглъща вредното лъчение, което може да доведе до сериозни проблеми със зрението.

Децата и топлината от силното слънце

Няколко МИТА за печенето на слънце, които УВРЕЖДАТ кожата

Всички обичате лятната почивка на море под зоркото слънце и мекия пясък. За да сме изцяло подготвени за нея обаче, трябва да вземем със...

Крехкият детски организъм не е развит като този на възрастните. Той е много по-чувствителен към топлина и високи температури. Ресурсите на детското тяло да се справят с прегряване са ограничени. Силното  слънце, съчетано с висока температура, е опасност за живота им. Децата не бива да се допуска да прегряват, да се обезводняват, както и в никакъв случай не трябва да бъдат оставяни в малки и горещи помещения и паркирани автомобили, където температурата бързо може да се повиши критично и да доведе до повишаване на телесната температура над 42 градуса, което не е съвместимо с живота. Терморегулацията им е неукрепнала и това изисква повишено внимание през лятото. Охлаждайте децата, пазете ги от топлината и избягвайте разходките и престоя в неохладени помещения в часовете от 11 до 18 часа през лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com