Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

15 май 2024, 06:30 часа

Яйцата са храна, която е предпочината за закуска от много хора. Но не всеки знае за ползите от този продукт, консумиран като част от първото хранене за деня. Изданието The Health Site изброява 6 добри причини да закусвате яйца. Те включват:

  • висока хранителна стойност
  • положителен ефект върху зрението
  • нормализиране на холестерола
  • осигуряване на здравословен протеин
  • контрол на теглото
  • набавяне на холин

Ползи от яйцата

Яйцата съдържат редица витамини, микроелементи, минерали и антиоксиданти, необходими за поддържане на здравето. Яйчните жълтъци съдържат важни антиоксиданти, които имат положителен ефект върху зрението.

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Поради съдържанието на антиоксиданти, яйцата могат да стабилизират нивата на холестерола в кръвта.

Яйцата са източник на протеини, които се усвояват лесно от организма. Има голяма стойност за човешкото здраве.

Въпреки че яйцата са питателни, те са с ниско съдържание на калории. Ето защо те са подходящи за тези, които искат да свалят излишните килограми.

Кръглият хранителен продукт съдържа вещество, наречено хилин. Има благоприятен ефект върху мозъчната функция, сърдечно-съдовата дейност и нервната система.

Яйцата са богати на холин, органично водоразтворимо хранително вещество, което обикновено придружава витамините от група В. В допълнение, яйцата са с високо съдържание на бетаин, хранително вещество, свързано с холина. Работейки заедно, тези две хранителни вещества значително намаляват нивата на хомоцестин. Високите нива на хомоцестин водят до различни видове хронични възпаления.

Как е правилно да се готвят яйца

Както при повечето храни, има тънка граница между варенето на яйцата достатъчно дълго, за да унищожи вредните бактерии, и това да не ги преварявате до такава степен, че да загубите хранителните вещества, които съдържат.

Първото нещо, което е важно за безопасността, е да се уверите, че няма видими пукнатини по черупката и че яйцата са цели. Проверете датата на опаковката и използвайте яйцата в рамките на три седмици от датата на пакетиране на продукта.

Общото правило е, че ако някое яйце изглежда или мирише странно, не трябва да се използва.

Когато готвите яйца, не забравяйте да измиете ръцете си преди и след работа с яйцата, за да избегнете кръстосано замърсяване.

Топлинната обработка на яйцата ги прави по-безопасни за консумация, а хранителните вещества по-лесни за смилане и усвояване от тялото.

Готвенето също така увеличава наличието на някои хранителни вещества като биотин. Това е витамин В, който помага на тялото ви да преобразува храната в енергия за използване и поддържа метаболизма ви. Също така е полезен за вашата коса, кожа и нокти.

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес