Вече няма балканска държава без болен от коронавирус

5323
Вече няма балканска държава без болен от коронавирус
Снимка: iStock

Болните от новия коронавирус в глобален мащаб вече са над 110 000 души, показват актуализираните данни на университета "Джонс Хопкинс". Считаните за оздравели са почти 62 000 души, смъртните случаи са 3825.

От информацията се вижда, че увеличението идва главно от огнища извън Китай. В Китай болните са 80 735, като там темпът на разпространение на болестта определено затихва, а оздравелите са вече 58 600.

В Европа

Италия вече е буквално на равни начала с Южна Корея що се отнася до второто най-опасно място на света по отношение на коронавируса. Там потвърдените случаи са 7375, смъртните са 366, 622 се считат за излекувани.

Във Франция и в Германия болните са над 1000. Специално във Франция те са повече – 1209, при 19 смъртни случая и 12 считани за напълно оздравели. Вече четирима депутати и двама служители на националното събрание (долната камара на парламента) на Франция са заразени с новия коронавирус, съобщи здравната агенция на региона Ил дьо Франс. Лекарите допълниха, че двамата новозаразени депутати са поставени под карантина и кръгът им от контакти се изследва. Тяхната партийна принадлежност не се съобщава.

Освен това, от снощи Франция забрани всички събития, които могат да съберат повече от 1000 души. Драконовската мярка е опит да се забави разпространението на коронавируса, каза министърът на здравеопазването Оливие Веран. Веран добави, че държавата ще оповестява в специален списък всички събития, които може да се провеждат, защото са "безопасни за националното здравеопазване".

В Германия болните са 1040 души, но там още няма смъртен случай, а 18 се считат за напълно оздравели. В Испания потвърдените случаи са 673, излекувани са 30 души, но има и 17 смъртни случая. А португалският президент Марселу Рибелу де Суза реши да отмени всички събития, в които трябваше да участва и се оттегли в доброволна карантина за две седмици. Отбелязва се, че наскоро президентът на Португалия е отложил срещата си с група ученици в президентския дворец, след като сред децата е било открито заразено с COVID-19. Според Главната дирекция по здравеопазването в момента в Португалия има 30 случая на инфекция с нов коронавирус.

На Балканите и в Албания вече има коронавирус, предаде БГНЕС. Официално потвърдени са 2 случая. Заразените са баща и син, но засега няма допълнителни подробности как са се разболели - ясно е, че са били в Италия.

Заради коронавируса: Забраняват всички мероприятия с участие на деца в Добрич

Заради първите регистрирани в България случаи на коронавирус, се забранява провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участва...

Най-много случаи на болестта има в Гърция – 73.

В Словения заразените са 16, но от там са категорични, че нещата са далеч от епидемия. За да има такава, броят на заразените трябва да бъде 10 души на хиляда. В момента населението на Словения е около 2 милиона души. В същото време властите на страната забраниха провеждането на масови събития с над 500 участници в затворени пространства.

В Румъния вече има 15 случая, според „Джонс Хопкинс”, а трима са оздравели. В Хърватия потвърдените случаи са 12. В Северна Македония случаите са 3. За първи заразени в петък съобщиха от Министерството на здравеопазването на Сърбия. Властите пуснаха специален сайт за превенция и информация. Двама сърби - членове на екипажа на круизния кораб Diamond Princess - са подложени на лечение в Япония. В четвъртък Министерството на здравеопазването на Босна и Херцеговина обяви първите двама заразени - възрастен и негово дете.

Досега на Балканите няма смъртен случай заради болестта.

Останалият свят

Медици в Старозагорско се оплакаха от липса на предпазни средства срещу коронавируса

Заради потвърдените четири случая на коронавирус в градовете Габрово и Плевен днес се проведе заседание на Областния медицински съвет в...

В Китай съобщиха за излекуван столетник от коронавируса. Отбелязва се, че освен коронавирусната инфекция, мъжът е страдал от болестта на Алцхаймер, хипертония и сърдечна недостатъчност. Мъжът е хоспитализиран на 24 февруари в болница в Ухан. Лечението му е включвало антивирусни препарати, традиционна китайска медицина и плазмена трансфузия. След 13 дни интензивно лечение пациентът започнал да се възстановява и вече е изписан от болницата.

11 от 14-те временни болници в Ухан, които бяха изградени на стадиони и в изложбени центрове, вече са затворени поради изписване на пациенти, съобщи китайската държавна телевизия.

"След огнището в Ухан редица стадиони и изложбени центрове бяха преустроени във временни болници. Заради изписването на голям брой излекувани пациенти 11 от 14-те временни болници в Ухан бяха закрити", гласи съобщението.

Според последните официални данни в провинция Хубей през последните 24 часа са били потвърдени 36 нови случая на инфекция (всички 36 са в Ухан), изписани са 1 222 души (1163 в Ухан), регистрирани са 21 смъртни случая (18 в Ухан). От началото на епидемията в провинцията са регистрирани 67 743 заразени (49 948 в Ухан), 43 433 пациенти са се възстановили, 3 007 души са починали (2 388 в Ухан). Понастоящем в провинцията са болни 18 303 души, от които 4 991 са в тежко състояние.

В Южна Корея болните са 7382, а смъртните случаи са 50. За оздравели се считат 118 души.

Столична община предприе допълнителни мерки заради коронавируса

Столична община предприема действия, свързани с допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метро...

В Иран болните са 6566, смъртните случаи са 194, а оздравелите – 2134.

В САЩ случаите вече са 547, 17 са смъртните случаи само в щата Вашингтон. А ръководителят на Съюза на американските консерватори Мат Шлап призна, че преди да стъпи на сцената и да се ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг е имал кратък контакт с мъж, който впоследствие се е оказал заразен с коронавирус.

Самият Тръмп, след като разбра за евентуалното присъствие на заразено лице на митинга, заяви, че „изобщо не се притеснява от тази ситуация.“ Той също така увери, че ще продължи да провежда митинги със своите привърженици като част от предизборната кампания, която събра хиляди хора.

Извън политическата част на нещата, беше отменен и големият тенис турнир от серията "1000" в Индиън Уелс. Решението идва, след като в Ривърсайд Каунти бе открит първи случай на болестта и в целия окръг е обявено извънредно положение.

В Русия случаите на зараза са вече 17, оздравелите са трима.

Няма нови установени случаи на коронавирус у нас към 17 часа, изследват се всички контактни на заразените лица

Няма нови регистрирани случаи на коронавирус в България към 17 часа. Установени са лицата, били в контакт с четиримата заразени досега....

Междувременно Израел, където има 20 потвърдени случая на болни, затвори границата си с Египет. Израел стори същото преди три дни с границите си със Сирия и Ливан. Египет заяви, че вирусът, известен като COVID-19, е открит при 33 души на туристически кораб, акостирал в южно пристанище на страната, трима от заразените са египетски граждани. А палестинските власти от своя страна потвърдиха 19 случая на коронавирус на Западния бряг.

Властите на Саудитска Арабия решиха да забранят пътуването на своите граждани до девет държави заради заплахата от разпространението на коронавирус и наложиха забрана за влизане на граждани на тези страни в кралството, съобщава държавната агенция SPA, позовавайки се на източник в Министерството на вътрешните работи на кралството. По-рано министерството на здравеопазването на кралството обяви 11 случая на коронавирус в страната.

"В стремежа си да защити здравето на жителите на кралството решихме временно да се спре пътуването на граждани до ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Ливан, Сирия, Южна Корея, Египет, Италия и Ирак, както и да забрани влизането на граждани на тези страни или на тези, които са пребивавали на тяхна територия през последните 14 дни", уточнява РИА Новости.

Властите на съседния Катар временно забраниха на граждани на 14 държави да влизат в страната като част от борбата с коронавируса.

Още: "Забрани и спиране на събития заради коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа