Няма да намаляват цените на клиничните пътеки

14687
Няма да намаляват цените на клиничните пътеки
Снимка: Getty Images / Guliver

Цени на клиничните пътеки, по които Здравната каса заплаща на болниците, няма да се намаляват. Това е общото решение, около което се обединиха ръководствата на касата и на Лекарския съюз, по време на среща днес.

Двете страни обаче не успяха да изнасят какви ще са мерките, които касата ще предприеме, за да икономиса средства в бюджета си. Това се налага, тъй като се очаква фондът да завърши годината с дефицит от порядъка на 200 млн. лева, предаде Дарик.

Москов: Засега не е наложително намаляване на цените на клиничните пътеки

На този етап не е наложително да се намаляват цените на клиничните пътеки. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по вре...

От институцията предложиха от парите за болниците да се извадят клиничните пътеки, които се отнасят до заболявания на кожата, очите, ушите, носа и гърлото. Лекарите все още не са решили дали ще подкрепят това предложение.

Идеята за намаляване на цените на клиничните пътеки, с цел икономия в бюджета на касата, повече няма да се коментира. Това стана ясно от думите на председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев след срещата, която лекарите проведоха с касата.

„Това не коментирано изобщо и общото желание на Надзорния съвет на НЗОК с оперативното й ръководство и Българския лекарски съюз. И двете страни определено са на мнение, че не би трябвало и не сме коментирали изобщо тенденция към намаляване цените на клинични пътеки”, обясни той.

Коментирано е обаче желанието на Здравната каса да извади клинични пътеки и процедури от болничната помощ. Очаква се експерти от лекарския съюз да помислят върху това предложение и на следваща среща с ръководството на касата, да оповестят решението си.

Кардиолозите са твърдо против намаляване на стойността на клиничните пътеки

Дружество на кардиолозите в България (ДКБ) следи с тревога тиражираното в общественото пространство намерение на Националната здравноос...

„По този въпрос се споразумяхме до 22 юни експерти от страна на БЛС чрез бордовете по специалности, чакаме предложения от Касата, заедно с нашите експерти да процедираме от медицинска гледна точка кое е възможно и кое не е. на 22 юни отново заседание на УС на Българския лекарски съюз и надзора на НЗОК. След това ще имаме възможност да отговорим на всички въпроси, ако изобщо се стигне до такава дейност”, коментира д-р Грозев.

От касата съобщиха, че около 100 клинични пътеки и процедури могат да бъдат извадени от парите за болниците, тъй като за лечението по тях не се изисква болничен престой.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване