X
 
 

От кога знаят Касата и МЗ за огромната разлика в цената на лекарствата?

2752 6
От кога знаят Касата и МЗ за огромната разлика в цената на лекарствата?
Снимка: БГНЕС
"До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за огромни разлики в цените на лекарства, които са закупувани от държавни и общински лечебни заведения и от частни лечебни заведения. Това е първият сигнал, който даде управителят на НЗОК. Независимо от това, че става въпрос за един сигнал, аз ще предприема следните действия.

Ще изпратя проект на текстове за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Министерство на финансите, с който частните лечебни заведения ще прилагат същите правила, както държавните и общинските лечебни заведения.

Ананиев разкри колко пари трябва да платят аптеките за електронната система за лекарствата

Аптеките ще трябва да платят между 180 и 200 лв. за едно работно място и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване с новата ...

На второ място ще напиша писмо до НАП с копие до министъра на финансите, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.

На трето място ще възложа на Изпълнителна агенция по лекарствата и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък. Ще променим и наредбата на цените."

Това обясни Кирил Ананиев на пресконференция в Народното събрание, след спешна среща с управителя на НЗОК при шефа на здравната комисия и председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Министърът най-после реагира на казаното от Дечев през уикенда за 7-кратна разлика в цената на дадени лекарства, продавани в частни и държавни болници, предава БГНЕС.

Той отново повтори, че това е факт заради постановката в Закона, която позволява частните болници да не провеждат търгове при купуване на лекарства. Това е законодателна промяна, по съгласуване с европейска директива, предложена преди години от Лъчезар Иванов от ГЕРБ, обясниха вече няколко експерти. Вижте подробности. Освен това се оказа, че Касата все още не знае кои точно болници се възползват от закона и продават скъпи лекарства.

На брифинга Дечо Дечев отново обясни казуса и изведнъж се оказа, че първата огромна разлика в цените на лекарствата, заради позволеното в Закона, е била засечена в края на 2019г.

Има ли решение за цената на лекарствата в частните болници?

"Случилото се дава сигнал към Министерството на здравеопазването и депутатите, че има едно изкривяване,  което трябва да бъде кори...

"Не се говори за конкретни болници, които са извършили нарушения. Всичко, което беше сигнализирано е в рамките на закона. Всички продажби от болницата към касата са съгласно действащата уредба. След като една цена е в рамките, до посочената като максимална за посочения лекарствен продукт, са допустими и Касата трябва да ги заплати.

За пръв път в края на 2019 г. се получи информация колко опаковки от всеки продукт касата е заплатила. Разликата се получава от сумите, които касата е заплатила и прихода, който производителя е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, ако има превишение в предишен период. На края на годината му се изискват документи за потвърждение. Действително цените на този търговец на едро са еднакви, а НЗОК е плащала на различни цени, разликата е около 7 пъти.

Това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известна на касата, защото отношенията са между болницата и касата. "Пеметрексед" е закупувано от 9 болници от 129 и 1063 лева, говорим за едно и също лекарство и производители. Има четирима регистрирани производители.

Всички отчетени лечебни заведения са частни. Следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупена през общ процедура цената е по-ниска, без такава цената е по-висока. След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата".

Според Таня Андреева обаче, бившият министър на здравеопазването - един от многото в кабинета "Борисов 2", европейската директива е приета през 2014 година и към нея има текст, в който пише, че тя не изземва правата на държавата да провежда политики, когато това е целесъобразно. Бившият министър на здравеопазването изрази мнение, че не е възможно от министерството да не са запознати със случая и попита защо до сега не са предприети мерки. Още за казуса можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

БСП внася сигнал в прокуратурата за цената на лекарствата

Лекарствата в частните болници са 7 пъти по-скъпи. Ако за едно лекарство в държавна болница Касата плаща по 150 лева, то в частната сто...

Според Даниела Дариткова е важно да се адресира точно проблема и гражданите да са сигурни, че държавните средстваза здраве отиват за здраве: "Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората", каза тя.

По думите й институциите, отговорни за здравеопазването, трябва да си говорят, но не през медиите: "Моето убеждение е, че институциите, които отговарят за системата на здравеопазване и работят в нея, трябва да си говорят и да си говорят помежду си институционално, а не през медиите. Затова днес в Комисията по здравеопазване се събрахме с министъра на здравеопазване и д-р Дечо Дечев да обсъдим проблемите и да ги идентифицираме."

Дариткова посочи още, че обсъждането на темата ще продължи и в четврътък в парламентарната комисия по здравеопазване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 2 Октомври преди 1 ден Профил на трол?
  Ами доста деца се нуждаят от медицински манипулации струващи хиляди евро. МНОГО ДЕЦА И МАЛКИ И ПО ГОЛЕМИ И БЕБЕТА. Всеки ден е ден дето ги тика към гроба докато се събират парите. А мръсотиите и мизериите са ОГРОМНИ. А ТОВА НЕЩО ОТ СНИМКАТА ОСВЕН , ЧЕ ВСЕКИ ДЕН МУ Е АБИТУРЕНСКИ БАЛ ОСВЕН , ЧЕ ПОДЪРАЖаме И ВРЕДНИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ОКУПАТОРСКИ ВОЙСКИ В Ирак и в Афганистан в услуга на щатски виж още ›› ят Империализъм , ОСВЕН СПИСЪКА Е ГОЛЯМ. А този от снимката и утре ЩЕ ТРОВИ ВЪЗДУХА САМО С ПРИСЪСТВИЕ. ПЛЮС ВСИЧКО ОСТАНАЛО.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 ден Профил на трол?
  Факт е , че правителствата на борисов бойко и групировката герб са възможно най Антисоциалните такива. Това се случва и след участието на патроТите на балевски и каракачанов в борисов /2 и 3/ както и на атака в борисов/3/. Разбира се и дпс в Сянка и в трите му кабинета. А , те патроТи са по низши твари и още по отвратителни орки от татулите / гробарите/ . Техни жалки подлоги. Абсолютна измет.
  : 0 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 1 ден Профил на трол?
  Но тези от атака са най нагли и нахални. те се правят все едно не са част от борисов/3/. И окото не им трепва. Сега пита се кой е по долен. радан кънев дето и понякога открито си признава , че е п*чавра или волен сидеров дето пише Плана Сидеров ? Отговорът е много лесен .
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 ден Профил на трол?
  Този Тутманик на снимката е тотален некадърник, обаче Бойко го държи тъй като е много услужлив лайняр . Здравеопазване ли, при тези далавери, при тази повсеместна некадърност - забравете !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 ден Профил на трол?
  Директор на частна болница с 100 000 лв. месечна заплата ! А пенсионерите мрат с тези мизерни пенсии, с които не могат нито на лекар да отидат, нито да си купят лекарства . Това е американската колония България, под вещото ръководство на чуждия агент Тиквата и хунтата му верни ГРОБари !
  : 0 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 ден Профил на трол?
  той не е тутманик , некадърник ДА , но това изобщо не е толкова страшно , че е некадърник. Страшното е , че е ОРК изключително ЗЛОСТЕН ВРАГ НА НАРОДА И ТРОВИ ВЪЗДУХА САМО С жалкото си НАЛИЧИЕ ПЛЮС ВСИЧКО ОСТАНАЛО , НО САМОТО МУ НАЛИЧИЕ ТРОВИ ВЪЗДУХА.
  : 0 !