Археолози откриха следи от неизвестен поход на римляните благодарение на Google Earth

29584
Археолози откриха следи от неизвестен поход на римляните благодарение на Google Earth
Снимка: CC BY 2.0

В Арабската пустиня са открити руините на три римски военни лагера, макар че писмените източници не съобщават за кампании в този регион. Изглежда, че историята за присъединяването на поредната провинция към Рим не е била толкова мирна, колкото се смяташе досега.

Гладиатори се биели в Римска Британия

В рамките на проекта „Застрашена археология в Близкия изток и Северна Африка“ (Endangered Archaeology in the Middle East and North Africa, EAMENA) археолози от Оксфордския университет (Великобритания) са изучили сателитни снимки, качени на платформи с отворен код, като Google Earth. В процеса те открили в северната част на Арабската пустиня, на територията на Йордания, признаци на три временни лагера на римската армия. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Antiquity.

Авторите отбелязват, че това са типични временни укрепления, които легионерите са издигали по време на кампании на дълги разстояния. Те са правоъгълни, с два входа, разположени един срещу друг. Единствената разлика е, че най-западният лагер е по-голям от двата източни.

Тези лагери датират от началото на II в. и най-любопитното е, че тогава легионите сякаш не са имали какво да правят в Арабската пустиня.

Изглед към западния лагер от североизток Michael Fradley et al.

Учените предполагат, че техните открития показват недокументирана военна кампания на римляните, която най-вероятно е свързана с присъединяването към империята на Набатейското царство.

Набатеите управляват Арабския полуостров и областите на север от него от средата на III век пр.н.е. до 106 г. от н.е. Царството им се оформя постепенно, като от номадски бедуини, които карат добитъка си от водопой на водопой, се превръщат в лидери на мощна и добре организирана държава.

Агенти 007 от Древния Рим: кои са били тайните очи и уши на императорите

Столицата на тяхното царство била древна Петра, стояща на кръстопътя на най-важните търговски пътища. В средата на II век пр.н.е. Набатейското царство доста успешно се съревновава с хасмонейска Юдея, а през 84 г. пр.н.е. подчинява Дамаск и поема контрол над голяма част от Сирия.

По време на римските завоевания от I век пр.н.е. – I век от н.е. набатеите са съюзници на империята и дори участват в обсадата на Йерусалим през 70 г. от н.е. През 106 г., при император Траян, Набатейското царство става част от Римската империя и е наречено Арабия Петрея (Arabia Petraea).

Всички древни източници съобщават, че римляните не са водили никакви войни с набатеите: присъединяването е станало по взаимно съгласие. Но тази версия на събитията не отговаря на римските военни лагери в Арабската пустиня.

Кога е паднала Римската империя?

Авторите на работата отбелязват добро ниво на запазване на лагерите. Те са разположени по протежение на периферния кервански път, свързващ селищата Байир и Думат ал-Джандал. Днес това са малки селища, но в онези времена са били стратегически важни поради наличието на голям брой кладенци.

Лагерите са построени в права линия и са разделени на разстояние от 37 и 44 километра. От това учените направили извод, че те са били използвани като места за почивка на войските, движещи се бързо по долината Уади Сирхан. Такъв маршрут предполага възможността за внезапна поява на легионери в центъра на Набатейското царство.

Изследователите смятат, че лагерите ясно показват, че анексирането на Набатея е било подкрепено от използването или просто демонстрацията на сила, която е трябвало да убеди набатейците „доброволно“ да се присъединят към Римската империя.

Римски легионери са принасяни в жертва в гало-римско светилище

След смъртта на последния набатейски цар Рабел II в царството се разгоряват традиционни спорове за наследяването на трона. Появява се заплаха човек с антиримски възгледи да се възкачи на престола. Възможно е император Траян да е решил да не се доверява само на мирни преговори и да действа бързо, за да гарантира интересите на Рим в региона.

Археолозите планират внимателно да проучат руините на местността, за да потвърдят датировката. Те също така ще търсят артефакти, които могат да разкажат повече за римското военно присъствие в Арабия и връзката на Рим с жителите на региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно