Гладиатори се биели в Римска Британия

6504
Гладиатори се биели в Римска Британия
Снимка: Carole Raddato / CC BY-SA 2.0

Римската империя, според поета сатирик от I век Ювенал, дължала оцеляването си на две неща: хляб и зрелища. Ярки изображения на биещи се гладиатори върху глинена ваза са първото конкретно доказателство, че битките са пренесени в Римска Британия, открива ново изследване.

Глиненият съд, известен като Колчестърската ваза, е добре известен на изследователите. Той е открит в гроб от римската епоха във Великобритания през 1853 г. и съдържа кремирани останки. Но нищо не се знае за починалия и не е ясно дали вазата е била изработена на местно ниво, или в континентална Европа, където е известно, че гладиаторските битки са забавлявали публиката в Римската империя.

Факти за гладиаторите, които може би не знаете

Изследването обаче разкрива, че вазата е направена с местна глина като сувенир от конкретен мач през II век, което дава на изследователите безпрецедентна представа за зрелищните събития в покрайнините на империята, пише Live Science.

Град Колчестър, където е намерена вазата, се намира в Югоизточна Англия, на около 100 километра от Лондон. В римско време той е бил известен като Камулодунум и е имал три театъра, както и единствената писта за състезания с колесници във Великобритания. До II век Камулодунум е бил голям град с процъфтяваща керамична индустрия.

Carole Raddato / CC BY-SA 2.0

Колчестърската ваза е с височина 23 см и тегло над 1 килограм и изобразява три гладиаторски сцени: човек – човек, човек – животно и животно – животно. В една сцена „бестиарии“ (бойци със зверове), обозначени като Секунд и Марио, се бият с мечка, докато в друга Мемнон и Валентин се бият като „секутор“ (преследвач) и „ретиарий“ (въоръжен с тризъбец, кама и мрежа, по която има оловни топчета; противник на секутора) – битка, която противопоставя леко брониран мъж срещу човек с тризъбец и мрежа. Валентин е описан като член на 30-и легион, който е бил разположен в северозападна Германия, а Мемнон е отбелязан с римски цифри VIIII, което означава, че той се бие и оцелява девет пъти.

Поради сложността на декорацията дълго се смяташе, че вазата не може да е направена в Британия. Но все повече доказателства за керамичната индустрия в Колчестър позволили на изследователския екип да идентифицира вазата като местно изработен съд, датиращ от 160 – 200 г. сл.Хр.

Редки гробници на гладиатори са открити в „непобедимия град“ Анаварза

Внимателното изследване на надписа, за който преди се предполагаше, че е създаден след изпичането на вазата, „показва, че е направена, когато глината е била мека, след като декорацията е била нанесена“, казва пред Live Science Джон Пиърс, член на изследователския екип и старши преподавател по археология в лондонския Кралски колеж.

Вазата вероятно е била създадена като вид възпоменателна чаша, която след това е използвана като погребална урна.

Подробното копиране на гладиаторските сцени върху Колчестърската ваза отразява „избора на ключов момент в процедурата“, казва Пиърс.

Анализът на кремираните кости разкрил, че те са останки от здрав мъж, който е бил на възраст над 40 години, когато е починал. Зъбите му показвали, че не идва от Колчестър, а по-скоро от Югозападна Англия или вероятно отвъд Британските острови. Но той не е бил един от гладиаторите, споменати на вазата.

Carole Raddato / CC BY-SA 2.0

Според Стивън Тък, професор по история в университета в Маями в Охайо, който не е участвал в изследването, „кремираният човек може да е бил почитател на гладиаторите като цяло или на конкретен гладиатор“.

Използването на вазата с гладиатори като урна обаче може да подскаже още по-лична връзка. „Мисля, че е по-вероятно той да е бил свързан по някакъв начин с това събитие – казва Тък. – Тъй като знаем, че някои от обучителите са били бивши гладиатори, той може да е бил пенсиониран гладиатор, който все още е участвал в спектакъла.“

Със своите гладиаторски теми и местна глина вазата от Колчестър е забележителен пример за игри в римски стил, провеждащи се в отдалечена част на империята. Като се има предвид липсата на писмени описания на събития като тези в Британия, вазата от Колчестър предоставя убедителни доказателства, че там са се провеждали гладиаторски битки и че хората са носили вкъщи сувенири от своите приключения.

Археологически съкровища се крият под Колизеума

„Идентифицирането на доказателства, че гладиаторски битки вероятно са се провеждали точно тук, в Колчестър преди 2000 години, е невероятно вълнуващо – каза колчестърският съветник Пам Кокс. – Благодарни сме на всички изследователи, които помогнаха да разкрием тази и други тайни от вазата.“

Колчестърската ваза ще бъде представена на изложба за гладиатори в замъка Колчестър, която се открива на 15 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com