Агенти 007 от Древния Рим: кои са били тайните очи и уши на императорите

27988
Агенти 007 от Древния Рим: кои са били тайните очи и уши на императорите
Снимка: William Holmes Sullivan / Public Domain

Монархии, империи и владетели са зависели от тайна помощ през цялата световна история. Мощните държави са като сложни машини – пълни с тайни. За да разкрият тези тайни, владетелите разчитали на шпиони, убийци и всякакви поддръжници, които дебнели от сенките и си служели с измама. Римската империя не била изключение и императорите използвали фрументарии – римската „разузнавателна служба“. Без тях много от хитрите ходове на императорите не биха били възможни, пише Ancient Origins.

Скрити в сенките

„Стените имат уши“, гласи древната поговорка и понякога е било точно така. Римският император трябвало да познава враговете и съюзниците си. Първите понякога се спотайвали близо до него, може би дори в двора. Но как да ги открие? С шпиони и измама, разбира се!

Шпионажът в Древен Рим разкривал не само врагове, но и предатели Apollodorus of Damascus - Conrad Cichorius / Public Domain

Фрументариите имат много далечен произход. От векове римската военна практика е била да се използват услугите на информатори, шпиони и убийци. Те обаче никога не са били организирана единица. Това се променило по време на император Домициан, който е на власт от 81 до 96 г. сл.Хр. Наименованието „фрументарии“ започва да се появява в записите малко след неговото управление. Първоначално те са описвани като обикновени „пратеници“, както и като събирачи на данъци. Това може да е била по-обикновена роля, прикривала истинската им същност.

Така или иначе, след края на династията на Флавиите, чийто последен владетел е Домициан, фрументариите стават строга и потайна полиция. В самото начало те били част от военните и почти всички техни членове някога са били легионери. Фрументариите били базирани в Кастра перегрина, „Лагера на непознатите“, техните собствени казарми, разположени на хълма Целий в Рим.

Гестапо на Древен Рим

От рано фрументариите придобиват лоша репутация. Първоначално натоварени да контролират населението, те бързо започват да изпълняват по-тайна и шпионска роля. Поддържайки контакт с много местни жители от всички класи, фрументариите можели да научат много тайни и да чуят много шушукания. Този потенциал е използван от император Адриан (117 – 138 г.), който превръща фрументариите в истинска тайна служба, шпионска агенция. Това е неговият начин да шпионира влиятелни граждани в цялата Римска империя, което, разбира се, му помага да утвърди властта си.

Ролите на фрументариите били различни – и всички били подли. Чрез тях властта шпионирала своите приятели, врагове, обикновени граждани и влиятелни благородници. Дори служители и войници били шпионирани, разкривайки предатели. Никой дори не знаел, че го наблюдават и слушат.

Епитафия на фрументарий от VII легион Caligatus / Public Domain

Фрументариите били майстори шпиони, често скрити или маскирани. Те често били наемани и като убийци, тъй като шпионирането и убийството често вървели ръка за ръка. Ако императорът имал определен враг, който трябвало да изчезне, фрументарий решавал проблема – с кама. Били прехващани и писма и техните тайни били разкривани на императора. Накратко – никоя тайна не била в безопасност в Древен Рим, пълен с интриги и лъжи.

Кошмар за обикновените граждани

Фрументариите имали особено лоша репутация и били ненавиждани надлъж и нашир от всички римляни. Най-бедните класи изпитвали особена неприязън към тях поради фалшивите арести и обвинения срещу тях. Разправяйки се с обикновените хора, фрументариите били груби и безмилостни. Всичко това им спечелило неприятния епитет „тиранската чума“ на империята. Те били толкова неприятни, че само след няколко века организацията им била напълно разпусната.

По време на управлението на Диоклециан, с бързо нарастващия гняв на хората, фрументариите били официално разпуснати през 312 г. като част от реформите на императора. Движението било толкова ненавиждано, че трябвало да се създаде изцяло нова организация с нови правила – римска тайна полиция. Новата организация била наречена Agentes in Rebus – „Тези, които са активни по въпросите“ – и работела почти напълно различно от своите предшественици.

Когато стените имат уши

Животът в ранните дни на Римската империя със сигурност не е бил прекрасен. Не харесвате новия владетел? Най-добре е да си мълчите, иначе ще си създадете много проблеми. Този привидно пиян мъж в кръчмата може да е майстор шпионин, дегизиран фрументарий, който слуша всяка ваша дума.

Може само да се гадае колко предатели и врагове на императора са били „отмъкнати в сенките“ заради думите, които са изрекли, когато са смятали, че никой не ги чува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно