Древноримска обида и още нещо откриха археолози върху камък във Виндоланда (СНИМКА)

20160
Древноримска обида и още нещо откриха археолози върху камък във Виндоланда (СНИМКА)
Снимка: Francis / CC BY 2.0

Служители на британската археологическа фондация Vindolanda Charitable Trust съобщиха за уникална находка: доброволецът по проекта Дилън Хърбърт е открил в купчина боклук (това често се случва) камък с изсечено върху него изображение на фалос и някои букви.

След като с находката се заели археолозите и почистили камъка от мръсотията, станало ясно: това не е архитектурен елемент на нещо, свързано с фалическия култ. Върху камъка с размери 40 на 15 сантиметра освен изображението имало и надпис: SECVNDINVS CACOR.

Снимка: Vindolanda Charitable Trust

Експертите по римска епиграфика (специалисти, които изучават надписи, издълбани в твърди материали) стигнали до извода, че първата дума - Secundinus - е име, а втората е думата "cacator", която може да се преведе като „*адник“, в римската традиция е била сериозна обида. А изображението до тези думи засилва силата на написаната обида.

Д-р Андрю Бърли, директор на разкопките и генерален мениджър на фондацията, коментира: „Намирането на надпис, директно послание от миналото, винаги е голямо събитие при римските разкопки, но този надпис наистина ни изненада. Когато дешифрирахме посланието, разбрахме, че авторът му явно има големи проблеми със Секундин и е достатъчно уверен в себе си, за да изложи публично мислите си върху камъка. Не се съмнявам, че Секундин не е бил много доволен да види това, когато е бродил тук преди повече от 1700 години.“

Римският фалос често се разглежда като талисман за късмет или символ на плодородието, с други думи – напълно положителен знак.

Във Виндоланда вече са открити множество древни римски изображения (релефи и скулптури) на фалоси – повече, отколкото във всяко друго римско селище в близост до Адриановия вал. Най-вероятно това се дължи на факта, че там се провеждат разкопки повече от сто години.

В този случай обаче авторът на рисунката на фалоса се е възползвал от буквалното му значение за своята цел. Всяка буква е издълбана много внимателно: това означава, че човекът е прекарал много време в изработването на надписа и изображението. Очевидно Секундин силно е разгневил автора на надписа, за да получи в отговор такава постоянство и дълбочина на чувствата.

Изсичането на камък, разбира се, не е лесно, но такава обида не може да бъде изтрита или боядисана. Векове преди появата на печатните вестници или социалните медии това е бил един от най-добрите начини да накарате много хора да видят вашата гледна точка.

Виндоланда е основана от римляните в северната част на съвременния Нортъмбърланд през 85 г. сл.Хр. – тогава тя е била много малка крепост. Тя е била част от система от крепости, разположени зад Адриановия вал и предназначени да отблъскват набезите на пиктите от север.

Обикновено римляните, заемайки някоя област, незабавно я преустройвали за себе си: прокарвали пътища, строели бани, арени и други обществени места. На северната граница всичко това, разбира се, не е било в такъв мащаб и качество, както например в Лондиниум (който се е намирал на мястото на днешното лондонско Сити). Но все пак селището постепенно е нараствало за сметка на местните жители, които също не харесвали набезите и които искали да живеят спокойно под закрилата на легионите.

Дори след като римляните напуснали Великобритания, Виндоланда е била обитаема: пиктите не били изчезнали и било по-удобно да се защитават срещу тях в крепост. Селището е опустяло едва в началото на Х век.

Виндоланда със своята крепост и селище е истинска съкровищница от информация за ежедневието в Римската империя. Например там е намерена ръкописна покана, в която жена учтиво моли „скъпата си сестра“ да се присъедини към нея, за да отпразнува рождения ѝ ден. А както виждаме, човекът, когото Секундин с нещо е ядосал, е решил да не разменя ръкописи (те биха могли да изгорят) – и веднага е увековечил своята неприязън си в камък.

По-рано във Виндоланда археолозите откриха олтар на неизвестно божество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно