Експертни тези: Коронавирусът няма да удари втори път, може би е по-малко смъртоносен

5768
Експертни тези: Коронавирусът няма да удари втори път, може би е по-малко смъртоносен
Снимка: Getty Images/Guliver

Френски лекари са оптимисти, че втора вълна на зараза с коронавирус няма да има. Проф. Дидие Раулт от Марсилия обяснява, че математическите модели, изготвени на базата на Функцията на Гаус, показват, че ще има спорадични случаи на COVID-19. Според него, възможно е появата на силно заразни пациенти, които ще заразят хората от близкото си обкръжение.

Сега кривата на броя на болните има формата на камбана, което е типично за всяка пандемия, обяснява професорът пред Нова телевизия и допълва, че подобни пандемии е имало винаги и те са затихвали далеч преди хората да се научат да ги контролират.

Имунолог: Без втора вълна няма да знаем колко ефективна ще е бъдещата ваксина

За да се докаже, че една ваксина работи, трябва да има заболели. Бързото вкарване на ваксината в употреба означава да има втора вълна,...

За него заради страха от непознатото около новия вирус ни кара да губим ценно време. Не се използват познатите методи за грижа за пациента. Той посочи за пример Исландия и Швеция, където смъртността е ниска, а лечението е насочено към облекчаване на симптомите на болните, дори и без конкретно лекарство.

Проф. Раулт е критикуван от своите колеги във Франция, защото използва хлорохин при лечението на болни от новия коронавирус. Но неговите очаквания за липса на втора вълна се подкрепят. Проф. Карин Лакомб от Париж, която е против методите на Раулт, също смята, че пандемията постепенно ще затихне и няма да има нови взривове на болни през летните месеци.

Същевременно германският вирусолог професор Хендрик Щреек коментира след проучване в началото на май в градчето Гангелт, че изглежда коронавирусът не е толкова смъртоносен, колкото е широко прието да се смята. Но с изрично уточнение - че истинското ниво на смъртност може да бъде изчислено точно чак след края на пандемията.

Проучването е за град с 5-6000 души, където е имало епидемичен взрив – заради проведен карнавал, което е довело до пълна блокада. Заразени са между 330 – 340 души. Изследвани за антитела т.е. с бързи тестове са 405 домакинства или общо 919 души – по протокол на СЗО. 15% от населението имало антитела, а смъртните случаи са само 7, т.е. смъртност от 0,36-0,37%. На база тези данни и по математически модел е изчислено, че около 1,8 млн. от германците са били заразени с новия коронавирус. Около 20% от заразените пък нямат симптоми. Такива модели може да се приложат и за други райони и държави, като се съпостави демографската картина.

Можем ли да се заразим с коронавирус от повърхности?

Все още не е доказано, че хората могат да се заразят с новия коронавирус, като докосват заразени повърхности, заявиха от Световната здр...

Нещо друго важно – при по-голямо първоначално "погълнато" количество вирус, хората може да се разболеят по-тежко. Това заключение е точно на база 20-те процента заразени в Гангелт, които не са ходили на карнавала, заради които тръгва епидемичният взрив. Затова ученият смята, че хипотезата трябва да се провери - че при по-малко количество вирус, караш болестта по-леко. А за германския вирусолог най-важно е да се знае при какви обстоятелства може вирусът да се разпространи по-бързо и да удари по-тежко - например на карнавала било традиция хората да се целуват по устата. "Ако сте навън и няма голямо струпване, може да се очаква, че само няколко души ще се заразят", обясни професорът.

Ученият е на мнение и, че не може да се "сдържат" хората както в последните 2 месеца, докато не се появи ваксина. Но трябва да има навици за социална дистанция, за хигиена, за миене на ръце, за това да внимаваме дори и в случай че кихаме как го правим - да не позволяваме пръските да хвърчат навсякъде. Отделно не се знае каква ще е степента на имунитета - според него, имунитетът ще е частичен, т.е. за година-две, после може пак да се разболееш, но ще караш по-леко болестта от първия път.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com