Психолози: Любими филми и книги гонят стреса

3219
Психолози: Любими филми и книги гонят стреса
Снимка: iStock

Основната цел на арттерапиите е да се даде емоционален отговор на стреса, да се идентифицираме с героите на книга или филм и да намерим бърз изход от трудна ситуация.

„Тъгата е важна и необходима емоция: тя ви позволява да спрете, да се замислите дали се движите в правилната посока", казва арттерапевтът, образователен психолог, специалист по развитие на емоционалната интелигентност Марина Зинченко. „Но ако този период се е проточил, а хроничният стрес се е превърнал в апатия и е довел до „прегаряне”, гледането на любимия ви филм или прочитането на любима книга могат да бъдат ефективен мотиватор, за да възстановите душевните си сили", допълва тя, цитирана от БГНЕС.

Учени: Четенето удължава живота с 20%

Според експерти от Йейл четенето помага да живеем по-дълго. В проучване, публикувано в списание Social Science and Medicine, учените ус...

През последните 30 години експертите активно препоръчват арттерапия - лечение чрез изкуство, особено чрез кино. За терапевтични цели те предлагат да гледате определени филми и да се свържете емоционално с героите. Това преосмисляне на историята помага на зрителя да се справи със собствените си проблеми, да намери изход от трудни ситуации или да разбере какво му липсва. Това не е просто приятно занимание: човек се "премества" в измислен свят, като временно оставя умората или нерешените проблеми в реалността.

"Сцените, поведението на героите предизвикват емоционална реакция у зрителя, като по този начин свързват несъзнателното възприемане на картини и звуци с рационалното разбиране на сюжета и проекцията върху себе си", обяснява Зинченко. „Гледането на комедии и мелодрами с щастлив край поражда положителни чувства. Забавните събития активират огледалните неврони и ни карат да се усмихваме".

"Филмите или телевизионните сериали могат да помогнат при стрес", съгласен е психотерапевтът Евгений Фомин. „Като правило избираме според вкуса си - по-често мелодрама, фантастика, анимационни филми. Зрителите над 40 години предпочитат филми, които са гледали в детството си, защото те обикновено са добри и хуманни”, казва тя.

Психолозите добавят, че историите, които утвърждават живота, ни успокояват и примиряват с реалността. Такива сюжети има и в "Амели" за мечтателката Одри Тауту, която се опитва да направи всички около себе си по-щастливи. Или "Полунощ в Париж" за романтичен писател, който търси вдъхновение в миналото в компанията на Салвадор Дали, Ърнест Хемингуей, Фицджералд и Пабло Пикасо.

8 причини да четеш книга всеки ден

Преди електронната епоха на никого не беше необходимо да се напомня защо четенето е важно. Ежедневното четене беше ритуал, адаптиран от...

Заслужава си да видите и легендарната романтична комедия "Закуска с Тифани" с Одри Хепбърн за хедонистката Холи или "Изплъзваща се красота" за американка, която след лична трагедия заминава за Италия и се опитва не само да се наслади на живота, но и да разгадае неясен запис в дневника на майка си.

Според Евгений Фомин филмите и книгите, които показват, че всеки може да промени съществуването си, са особено лековити. Като например героя на "Невероятният живот на Уолтър Мити" - срамежлив чиновник се отправя на вълнуващо пътешествие по света, за което мечтае от детството си. "Филми като този успокояват и дават усещане за променливост на действието - тоест, че човек може да промени всичко. Това е вдъхновяващо и мотивиращо", казва терапевтът.

"Трябва да избирате въз основа на ценностите и потребностите си", съветва експертът по емоционална интелигентност и кризисен психолог Юрий Рибяков, визирайки избора на вечерно четиво. Според него филмите, телевизионните сериали или книгите могат да се превърнат в подсистема на терапията или в част от цялостна стратегия за избягване на стреса. Например психологът ви казва как да се държите, дава ви "домашна работа" по време на консултациите - подбира снимки и ви моли да обърнете внимание на емоциите си, докато ги гледате. „Ако човек е тревожен, стратегията "Ще гледам филм на ужасите - ще се успокоя" е неуместна. Не си струва да се гледат филми с катаклизми, оръжия и военни сблъсъци”, казва Рибяков. "Даваме възможност на мозъка да осмисли видяното на екрана през нощта, вместо да почива. Сега е по-добре да се избира по-неутрално съдържание - истории, свързани с романтични линии, семейство, деца", смята експертът.

Ако не искате да бъдете претоварени, е добре да се запознаете със сюжета, да изгледате трейлър и да прочетете отзивите предварително. "Принципът на грижата за себе си е едно от основните неща, които трябва да правите, когато се измъквате от стреса чрез кино или литература", подчертава Зинченко. "В състояние на депресия се нуждаем от бърза и ефективна помощ, а тук "хапчето за добро настроение" може да бъде примерно любим филм", казва експертът.

Кои са най-добрите книги, които ще ви помогнат да се развиете като личност?

В следващите редове ще споделя с вас три книги, които ми оказаха много голямо влияние. Дължа немалка част от личностното си развитие на...

Може да е оптимистичният "Винаги казвай да!" с Джим Кери - за това как светът ще се промени, ако гледаш на всичко като на възможност, а не като на препятствие. Или класическия "Яж, моли се и обичай" с великолепната Джулия Робъртс за преоткриването на себе си и новите шансове, които срещаме по пътя си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com