Спомени на микрочип

30070
Спомени на микрочип

Истински ли са спомените ви? От къде сте сигурни?

Подобни въпроси, които можем да чуем във филми като „Зов за завръщане” и „Генезис” не са изцяло научна фантастика, пише The-connectome.com. Учени успяха да имплантират спомени, които могат да бъдат включвани, изключвани или записвани на микрочип.

Японски учени създадоха загадъчния елемент 113 от Периодичната таблица

Японски учени смятат, че са успели да създадат загадъчния елемент 113, един от липсващите в Периодичната таблица, предаде БГНЕС. Елеме...

Оказва се, че спомените не са най-стабилното нещо в света. Нашите дългосрочни спомени са по-скоро като сценарии за пиеси, отколкото като файлове на твърд диск – с всяко представление детайлите в тях се изменят. В действителност мозъкът може да „пренапише” някои наши спомени, така че те да станат в обществено приети версии и ние дори няма да забележим това.

Всичко това е странно, но става и по-странно.

През 2011 г. изследователи от университета „Уейк Форест” и университета на Южна Калифорния разработват „чипове памет”, които могат да бъдат използвани за включване и изключване на специфични спомени в мозъка на мишка. Само с натискане на бутон, опитната мишка забравя как да се ориентира в познат лабиринт. С още едно натискане на бутона мишката мигновето си припомня „забравеното”.

В началото на тази година (2012) учени от изследователския институт „Скрипс” добавиха спомени в мозъка на мишка по електронен път. С други думи те успяха да разберат кои специфични неврони в мозъка на мишката се активират, когато тя разпознае едно място. След това те имплантират микрочип, който изкуствено стимулира същите неврони, докато мишката влиза в непозна стая.

Това предизвиква нещо много странно: мишката формира смесен спомен-репрезентация.

България и Израел ще си сътрудничат в областта на науката, образованието и културата

Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на междуправителствена програма на България и Израел за сътрудничество в об...

С други думи, мишката незабавно формира спомени за място, което не е виждала преди, чрез изкуствен спомен-хибрид. Но това дори не е най-странната част.

Учените вземат същия чип със спомени и го имплантират на друга мишка, която в резултат получава същите спомени-хибриди.

Дали подобна технология може да се използва за възстановяване спомените на пациенти с увредени мозъци? Може ли да премахне емоционалната болка от травматичен спомен, без да изтрие спомена? Дали дигиталното запазване на спомените, ще помогне за запазването им в оригинал?

Както можете да си представите, въпроси като тези взривиха блоговете, обявявайки, че Матрицата и контролът на мислите вече са реалност и че цяло поведение и спомени могат да бъдат прехвърлени от един мозък на друг.

Засега обаче можем само да предполагаме, защото подобна технология не е изпробвана на по-комплексен мозък.

Трепетно очакване на митичния Хигс бозон

Научната общност е обзета от трескаво нетърпение в очакване на последните резултати в сряда от преследването на Хигс бозона, елемента...

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com