Тайния живот на таралежите

30159
Тайния живот на таралежите

Таралежите са силно адаптивни и се приспособяват добре към градския живот ако успеят да намерят подходящи паркове и градини, показва проучване. Следователно животните виреят в градски райони точно толкова, колкото и в провинцията, при условия, че има достатъчно зеленина.

След 15 милиона години еволюция, скромния таралеж се е научил да се справя с всички видове екологични промени, включително и урбанизация, казват изследователите.

Древен еж живеел с динозаврите

Палеонтолози откопаха на територията на Испания великолепно съхранени останки от необичаен древен бозайник. Изучаването му помогнало н...

За да се разбере колко добре се справят уличните мъдреци, германски екип учени поставя множество предаватели, чувствителни към температура върху бодливите същества. Чрез устройствата те успяват да наблюдават хибернационни модели, като правене на зимно гнездо, както и да проследят териториите, през които са минали животните.

„Градските таралежи се оказват изключително гъвкави. Оказа се, че те имат по-малко нощни районирани вариации в сравнение с техните селски колеги. И че регулират дейността си спрямо човешката активност.“, казва д-р Лиса Варнеск, изследовател от университета в Хамбург.

Таралежите оставали предимно в частни градини през деня, а през нощта се втурвали в пусти паркове, за да си търсят храна, предаде Daily mail.

„Неочаквано, хибернационни им модели не бяха по-различни от тези на колегите им в провинцията. През зимата градските и селските таралежи влизат в състояние на „апатия“, през което време значително намаляват метаболитната им честота и телесната им температура, с цел да пестят енергия. И това въпреки добрите възможности за хранене през зимата, когато често има изхвърлена човешка храна или храна за домашни любимци, оставена отвън.

За разлика от тези в селските райони, градските таралежи често предпочитат да гнездят в близост до натоварени пътища.

Най-дебелият таралеж в Шотландия отслабна с диета

В Шотландия затлъстял таралеж загуби половината от теглото си с помощта на диета, предписана му от ветеринари, предаде БГНЕС. През ес...

Констатациите, представени на годишната срещата на Дружеството за експериментална биология в Брайтън, подчертаха значението на частните градини и паркове за градския таралеж.

Д-р Варнеск казва: „ Градините и парковете в града са много важни за таралежите. Те се нуждаят от градини с естествена растителност и обществени паркове, които се подрязват по-малко, с изобилие от гъсти храсти.“

„Хората, които живеят в градовете трябва да се грижат за таралежите, избягвайки всичко, което може да им причини вреда.Основните проблеми са наранявания, причинени от огради , градински инструменти, както и опасност от поглъщане на отрова за плъхове.“, добави д-р Варнеск.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно