Учени откриха загадъчни магнитни вълни във външното ядро на Земята (ВИДЕО)

13816
Учени откриха загадъчни магнитни вълни във външното ядро на Земята (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / ESA / Planetary Visions

Използвайки данни от спътниците от мисията на Европейската космическа агенция (ESA) Swarm, учените откриха изцяло нов тип магнитни вълни, преминаващи през външното ядро на Земята. Това откритие, което отваря нов прозорец към непознат досега свят, е представено на симпозиума на ESA Living Planet. Съответната статия е публикувана в списанието PNAS.

Геомагнитното поле може да се сравни с гигантски балон, предпазващ планетата от заредените частици, идващи от Слънцето и от космическото пространство. Без магнитното поле животът, познат на земляните, би бил невъзможен. Следователно знанието как и къде се генерира това магнитно поле, как то взаимодейства със слънчевия вятър, защо изпитва забележими колебания и понякога сериозно отслабва, е жизненоважна необходимост.

Слънчевите бури могат да повлияят на комуникационните мрежи, понякога сериозно да повредят навигационните системи и сателитите. Голяма част от геомагнитното поле се генерира от океан от горещо, въртящо се течно желязо, което съставлява външното ядро на Земята на дълбочина 3000 км. Действайки като въртящ се проводник в динамо, този океан генерира електрични токове и постоянно променящо се електромагнитно поле.

Съзвездието от спътници от мисията Swarm. ESA/ATG Medialab

Мисията на ESA Swarm, състояща се от три идентични спътника, изстреляни през 2013 г., позволява проследяване на промените в геомагнитното поле, както и улавянето на други електромагнитни сигнали, излъчвани от земното ядро, кората, океаните, йоносферата и магнитосферата. Откритите от тази мисия нови загадъчни електромагнитни вълни, преминаващи по повърхността на външното ядро на Земята – там където това ядро преминава в мантията, – се разпространяват на всеки седем години и се движат на запад със скорост до 1500 км на година.

„Геофизиците отдавна предсказват съществуването на такива вълни, но се смяташе, че те действат в много по-продължителни времеви мащаби, отколкото показват нашите изследвания – казва водещият автор Никола Жиле от френския университет Гренобъл Алпи. – Изучаването на геомагнитното поле със сензори, поставени на земната повърхност, сочат, че има някакъв вид вълново въздействие, но ни трябваше глобално покритие, което само измервания от Космоса биха могли да осигурят, за да покажат какво наистина се случва там. Обединихме сателитните данни на Swarm, както и данните от по-ранната германска мисия Champ и датската мисия Ørsted, с компютърен модел на геодинамото и това ни доведе до нашето откритие.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Космическо време. Върху Земята се изливат свръхбързи дъждове от електрони

Поради въртенето на Земята тези вълни се подреждат по нейното движение, а колебанията на геодинамото и магнитните полета, свързани с тези вълни, се усещат най-силно близо до екваториалната област на земното ядро. Учените не изключват, че след време ще регистрират и други подобни вълни – може би дори с по-дълги периоди, но тези открития ще изискват допълнителни инструменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com